Gjødselsgiganten Yara er ikke like stor som selskapet selv ønsker.

Med et oppkjøp av Terra Industries som gikk i vasken tidligere i år, må selskapet nøye seg med femteplassen på årets DN 500-liste.

Jørgen Ole Haslestad tok over konsernsjefstolen i Yara i oktober 2008. Forgjengeren Thorleif Enger gjorde det nærmest til en vane å levere rekordresultater. Kunstgjødsel viste seg å gi solid vekst på mer enn én måte.

Så kom finanskrisen. Som fersk konsernsjef fikk Haslestad krisen rett i fanget.

- Det overrasket oss litt at makrobildet hadde så stor innvirkning på businessen vår. Vi trodde vi var mer uavhengige. Vi tenkte at "mat må dem ha", og det må de jo også. Men det er svingninger, og de påvirker oss mer enn vi hadde trodd de skulle gjøre, sa Haslestad ifjor.

Nå har Yara kjørt opp produksjonen til full kapasitet igjen, og prisene har fortsatt å øke. Likevel er selskapet forberedt på volatilitet fremover, men mener at det kan håndteres med en fleksibel forretningsmdell.

Nummer fire på listen

Her kan du få tilgang til hele DN500-listen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.