Det spares ikke på ressursene når Økokrim og verdens største riggselskap, Transocean, møtes i retten onsdag. Tre selskaper, to skatteadvokater og én rådgivende revisor er tiltalt for medvirkning til grovt skattesvik, skriver Dagens Næringsliv.

– Hverken selskapene eller rådgiverne har gitt feil opplysninger i selvangivelsen, sier Hanne Skaarberg Holen i Arntzen de Besche, som representerer Transocean-selskapene til avisen.

– Transocean har aldri vært tiltalt tidligere. Man har uenigheter med skattemyndighetene, men en tiltale er helt ekstraordinært. Det har aldri skjedd før, sier Holen.

Skatteeksperter inhabile
Selskapet har fått 15 av landets fremste advokater til å forsvare seg. På motsatt side sitter Økokrim med egne førstestatsadvokater og regjeringsadvokat.

Tre av Økokrims private skatteeksperter ble fredag erklært inhabile og rettssaken ble derfor utsatt med to dager. Dommerpanelet er også forsterket med fire fagdommere i tillegg til tingrettsdommer Finn Eilertsen. Det vil på det meste være 28 aktører på plass i salen.

Les: Norgeshistoriens største skattesak utsatt

29 uker i rettsalen
Halvparten av forsvarerteamet er partnere i store advokatfirmaer som tar 3000–4000 kroner timen. Resten er advokater med noe lavere timepris. Legger vi en snittpris på 2500 kroner til grunn for forsvarer, betyr det drøyt 40 millioner kroner i forsvarerutgifter under hovedforhandlingene – gitt normale arbeidsuker.

Rettssaken varer til september neste år, kun avbrutt av ferieuker. Totalt blir det 29 uker med rettsforhandlinger. Legger vi det offentlige salæret på 925 kroner timen til grunn for fem dommere, fem aktorer og tre medaktører, øker aktørutgiftene til 53 millioner kroner for den perioden rettssaken varer. Da er ikke partenes forberedelser tatt med.

Les også:
Krever 1,8 milliarder i erstatning fra Transocean
Økokrim tiltaler skatteadvokat i Transocean-saken
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.