Forsvarsledelsen i Washington mener at verden er blitt et tryggere sted for amerikansk militærpersonell, og rundt 20 land strykes derfor fra lista over hvor det skal utbetales risikotillegg.

– Den umiddelbare trusselen mot amerikansk personell som følge av opprør, borgerkrig, terrorisme og krigshandlinger er betydelig redusert i mange land, heter det i Pentagons begrunnelse.

Persiabukta
Blant landene Pentagon nå anser for å være trygge, er Saudi-Arabia, Bahrain, Kuwait, Qatar, Oman og De forente arabiske emirater. Kirgisistan og Usbekistan strykes også fra lista.

Nærmere 200.000 amerikanske soldater mottok til sammen over 3 milliarder kroner i risikotillegg i 2012, som er det siste året det foreligge full oversikt over.

Med de nye reglene vil rundt 50.000 soldater miste tillegget, noe Pentagon har beregnet at de kommer til å spare drøyt 600 millioner kroner årlig på.

Ifølge Pentagon-talsmannen Steve Warren får soldater i risiko-områder i dag opptil 1.400 kroner ekstra i måneden.

Israel og Guantanamo
Blant landene som fortsatt ansees for å være risikable for amerikansk militærpersonell, er ikke uventet Afghanistan og Irak.

Personell i Tyrkia og Jordan vil også fortsatt få risikotillegg, og det samme er tilfelle med dem som tjenestegjør i Israel.

Havområdet utenfor kysten av Somalia ansees også som farlig, og det samme er USAs fangeleir i Guantanamo-basen på Cuba.

Aserbajdsjan ansees heller ikke for å være trygt for amerikansk personell, ei heller den greske hovedstaden Aten, lyder Pentagons vurdering. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.