Norsk oljeindustri er blant de beste i verden til å få ut mest olje og gass fra reservoarer, fortalte konserndirektør Margareth Øvrum på Offshore Strategikonferansen tirsdag.

Men fortsatt er det slik at når oljeselskapene konkluderer med at et felt er tomt og stenger ned produksjonen, så etterlater de større olje- og gassvolumer enn de har produsert på feltet.

I Norge er utvinningsgraden nemlig i snitt 46 prosent. På verdensbasis er den kun 22 prosent, sa Margareth Øvrum. Å arbeide frem teknologi og teknikker for å klare å øke utvinningsgraden, eller - som Øvrum kaller det - å modne olje- og gassfeltene, er like viktig som å gjøre nye funn, påpeker hun.

2.000 mennesker jobber for å øke utvinningen
- I 2011 modnet vi mer volumer enn Skrugard- og Havis-funnene tilsammen, sier Øvrum. Hun sier at Statoil derfor satser mer på økt utvinning fremover.

 

- Rundt 50 prosent av forskningsaktiviteten vår går innenfor økt utvinningsarbeidet. Hver dag går det 2.000 mennesker på jobb i Statoil som har det eneste for øye å øke Statoils utvinning.

Hun trekker frem to av Statoils prosjekter på Troll og havbunnskompresjon på Åsgard-feltet. Statoil er i ferd med å investere tilsammen 26 milliarder kroner i de to feltene og regner med å få ut 350 millioner fat oljeekvivalenter ekstra.

- Denne satsingen ønsker vi øke fremover.

Én prosent kan gi 300 milliarder
Oljegründer Ståle Kyllingstad påpeker også betydningen av å satse på økt oljeutvinning.

- En prosent mer utvinning kan bety 250-300 milliarder kroner ekstra, sier Ståle Kyllingstad, som er konsernsjef i IKM-gruppen.

Han er opptatt av at oljeindustrien er en teknologidreven bransje og at økt oljeutvinning krever nye teknologiske løsninger.

- Oljeindustrien får bare syv prosent av forskningsmidlene i Norge. Det er alt for lite i forhold til betydningen denne industrien har, sier han. Milliardæren er kjent for å være frittalende, og han benyttet da også anledningen på Offshore Strategikonferansen til å gi politikere som ikke vil åpne Lofoten og Vesterålen for oljeindustrien et spark.

- Det er viktig å ta hele landet i bruk, som noen en gang sa. Man kan ikke sitte i Oslo og frede andre deler av landet fordi man er på sommerferie der en uke i året for å fiske en fisk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.