- Det er klare og åpenbare tendenser til et fortsatt prispress i boligmarkedet, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus til DN.no.

Holdepunktene finner han i april-utgaven av Boligmeteret, en månedlig rapport som Prognosesenteret utabeider fior meglerkjeden.

Andelen som forventer økning i boligprisene øker kraftig. 62 prosent venter høyere boligpriser de kommende 12 månedene mot mot 55 prosent i mars.

Nymark forventer at boligprisene skal øke med mellom fem og ti prosent inneværende år.

Bare fem prosent av de spurte forventer at boligprisene vil være lavere om 12 måneder.  

Høyeste forventninger på flere år
- Det er det høyeste nivået målt de tre siste årene, og dette vil i seg selv bidra til økning i boligprisene ved at de som skal kjøpe boliger er mentalt innstilt på å betale mer ved kjøp, sier Kåre Elnan, som er ansvarlig for rapporten.

Høyest er forventningene i Oslo og Akershus. Her forventer 69 prosent vekst i boligprisene nå mot 54 prosent i mars.

En annen fersk undersøkelse viser liknende tendenser.

Les: - Før-krise-optimisme i boligmarkedet

Rapporten peker på flere faktorer som virker stimulerende på boligetterspørselen:

* norske husholdninger opplever en positiv utvikling for egen økonomi de siste 12 måneder, og forventer den samme positive utviklingen for kommende 12 måneders periode.

* formidlingstiden for boliger nå betydelig lavere enn på tilsvarende tid i 2008 og 2009.

* det færre formidlinger enn på tilsvarende tid tidligere år, hvilket på samme måte indikerer at tilbudssiden ligger på et lavt nivå. Antall boliger til salgs på FINN.nobekrefter denne tendensen, ved et relativt lavt nivå på antall boliger til salgs.

* boligprisene viser fortsatt vekst.

Tror på sterkere jobbmarked
Selv om ledigheten er stigende, er det nå flere som forventer at arbeidsledigheten skal bli lavere, enn som forventer at arbeidsledigheten skal bli høyere.

Les:
- Ledighetstoppen nås i 2011
600 flere ledige

- Tror man på fremtiden er man i større grad villig til å handle. Det kan bety at man heller handler fremfor å vente et år fordi man tror det skal bli dyrere, sier Nymark.

- Særlig de yngre som skal inn i eller opp i marked tenderer nok til å realisere sin bolighandel nå, tilføyer Elnan.

Mer positive til nye boliger
Rentene er svakt stigende, og mer enn 8 av 10 forventer høyere renter fremover. Dette virker i utgangspunktet dempende på boligetterspørselen, men Elnan mener likevel at de fleste allerede tar høyde for dette i forbindelse med boligkjøp.

En av fire venter sier de vi lkjøpe bolig før de selger, mens litt over halvparten sier de vil selge før de kjøper.

Likevel er det en økende skepsis blant de med kjøpsplaner. Her vil en økende andel selge før de kjøper.

Nyboligmarkedet har brukt lenger tid på å komme til hektene etter prisraset som varte frem til julen 2008, men nå er det færre som oppgir at de vil kjøpe brukt fremfor ny bolig. En rapport lagt rfem tidligere i uken bekrefter at <b>nyboligsalget tar seg opp</b> .

Les også:
<b>Boligprisøkning i april</b>

Sjekk boligprisene der du bor

45 mill. for Aker Brygge-luksus

<b>Reitan selger strandvilla</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.