Men Haare Johansen får lov til å fortsette til dommen blir rettskraftig. Nå ankes saken til Høyesterett.

Karin Haare Johansen er kunderådgiver i Gjensidige.

- Jeg hadde jo håpet på en annen avgjørelse. Det er veldig viktig for meg å få lov til å fortsette å jobbe, sier Haare Johansen til Dagens Næringsliv.

I dommen som falt igår fikk Gjensidige fullt gjennomslag for å fortsette sin praksis om å avskjedige alle ansatte som har fylt 67 år. Da saken var oppe for Oslo tingrett høsten 2009, kom retten til motsatt konklusjon.

Lagmannsretten lot imidlertid Haare Johansen under tvil få fortsette i jobben til endelig rettskraftig dom foreligger.

Håper på Høyesterett
Det kan bety at hun kan se frem til å sitte i jobben langt inn i 2011, for advokat Pål Behrens fra Finansforbundet som førte saken i retten sier saken vil bli anket til Høyesterett.

Finansforbundet er uenig i lagmannsrettens lovforståelse, og mener det ikke er grunnlag i lovens forarbeider å trekke de slutninger domstolen har gjort.

- Det er jo også i strid med regjeringens uttalte arbeidslinjepolitikk, samt fleksibiliteten i den nye pensjonsreformen, hvor formålet har vært at de ønsker å tilrettelegge for at arbeidstagerne skal stå lengst mulig i jobb, sier Behrens til Dagens Næringsliv.

Etter lagmannsrettens syn er ordningen med den bedriftsfastsatte aldersgrensen på 67 år i Gjensidige «objektivt og saklig begrunnet og den tjener et legitimt formål». I dommen står det at kombinert med en pensjonsordning, «som er sett på som en av de beste pensjonsordningene i markedet, så ivaretas de ansatte på en god måte».

I sitt vitnemål i lagmannsretten argumenterte HR-direktør Per-Espen Magnussen med behovet for forutsigbarhet i bemanningsplanleggingen. HR-direktøren er glad retten var enig med Gjensidige i dette ønske.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.