FNs klimapanel arbeider med sin femte store gjennomgåelse av klimaforskningen. Den forrige kom i 2007. Den første av tre nye delrapporter skal godkjennes på et møte i Stockholm i september neste år. Men nå er utkastet blitt lekket. Og det inneholder lite gladnytt.

Lekkasjen kommer fra en amerikansk klimaskeptiker – Alex Rawls – som meldte seg på i fagfellevurderingen av rapporten. Nettopp for ikke å bli anklaget for ikke å lytte til kritiske stemmer, har klimapanelet en svært åpen holdning til hvem som får bidra med faglige vurderinger av rapportutkastet. Det holder å kalle seg ekspert.

Det er kommet inn 31.422 kommentarer til rapportutkastet. Det vil dermed skje endringer i rapporten før den endelig godkjennes i september. Men utkastet viser hva slags rapport det går mot:

FNs klimapanel vil legge frem en rapport som er enda tydeligere på alvoret i klimaproblemet og at menneskeskapte utslipp er hovedårsaken. Rapporten var tydelig også i 2007. Men nå skjerpes konklusjonen enda et hakk.

I 2007 konkluderte klimapanelet med at det er «meget sannsynlig» – det vil si over 90 prosent sannsynlighet – for at mesteparten av temperaturøkningen siden midten av forrige århundre skyldes menneskeskapte utslipp av klimagasser. I utkastet til ny rapport er det endret til «svært sannsynlig» – over 95 prosent sannsynlighet.

Konklusjonene er blitt tydeligere og tyngre. En grunn til det er at forskerne i større grad kan knytte menneskeskapte utslipp til blant annet issmelting på Grønland og i Arktis og økt hyppighet av hetebølger.

Mens FNs klimapanel videreutvikler sine rapporter i takt med forskningen, holder andre fast på gamle konklusjoner

Men den nye rapporten vil være mindre bastant i omtalen av ekstremvær. Konklusjonen fra 2007 blir dempet. Forskerne mener de ikke kan konkludere med at man allerede har observert endringer i tropiske stormer som følge av menneskelig påvirkning.

Usikkerheten var stor i forrige rapport om hvor mye varmere verden blir hvis CO2-innholdet i atmosfæren dobles slik det ligger an til. Det ble anslått en temperaturstigning på mellom 1,1 og 6,4 grader i dette århundret. Nå er forskerne sikrere på at det er middelanslaget – rundt tre grader – som stemmer best, mens både de mest optimistiske anslagene på rundt én grad og det mest ekstreme scenariet med seks grader varmere klode er lite sannsynlig.

Konklusjonene fra FNs klimapanel er det utgangspunktet politikerne har for å vurdere hvor stort klimaproblemet er og hvilke tiltak de skal sette inn. Noe av det første en eventuell ny norsk regjering vil få i fanget neste høst, er en klimarapport med sikrere konklusjoner enn noengang før.

Men mens klimapanelet videreutvikler sine rapporter i takt med forskningen, holder andre fast på gamle formuleringer.

«Klimapolitikken, som FNs Klimapanel er premissgiver for, er svært omdiskutert, og hviler i dag på et ufullstendig vitenskapelig grunnlag,» sto det i Fremskrittspartiets program i 2001.

Samme år kom klimapanelets tredje store rapport med skjerpede konklusjoner. I partiprogrammet fra 2005 gjentok Frp at klimapolitikken «hviler på et ufullstendig vitenskapelig grunnlag». I 2007 skjerpet klimapanelet sin konklusjon igjen. I 2009 vedtok Frp nytt partiprogram med samme budskap som i 2001 og 2005.

Neste år vil klimapanelet skjerpe sin konklusjon igjen. Samtidig vil Frps programkomité beholde samme budskap i partiprogrammet som i 2009, 2005 og 2001. Mens klimaforskerne er blitt 95 prosent sikre på menneskeskapte klimaendringer, kaller Frp det fortsatt «omdiskutert». Hvis ikke landsmøtet vedtar noe annet, vil disse programformuleringene være det Frp har med seg i vesken dersom partiet havner i regjering.

Klimaforskningen gjør fremskritt. Fremskrittspartiet står dønn stille.

Kjetil B. Alstadheim er kommentator i Dagens Næringsliv.
Følg @kjetilba på Twitter

Les også: Jorden kan bli katastrofe-varm

<b>Veksten er problemet i verden</b>

- Trenger ny jordklode for å dekke forbruksveksten

<b>Advarer om ulevelig klode</b>

<b>Risikerer raskeste oppvarming av jorden på 20 millioner år</b>

<b>Grønlandsisen smelter stadig raskere </b>

<b>Havet i Arktis har aldri vært varmere</b>

<b>Øystater frykter enden er nær</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.