I sin første tale til parlamentet etter at han kom til makten påpekte statsminister Shinzo Abe at den japanske sentralbanken nå er ansvarlig for å oppnå sitt inflasjonsmål på to prosent.

Det skriver Dow Jones Newswires mandag.









  • Rundt 3800 milliarder yen vil bli brukt til oppbygging og forebygging av naturkatastrofer
  • Rundt 3100 milliarder yen vil bli brukt til å stimulere private investeringer og andre tiltak


22. januar varslet Bank of Japan at de hever inflasjonsmålet fra en til to prosent, og innfører et ubegrenset eiendelskjøpsprogram.


Verdens største gjeldsberg
Baksiden av medaljen er at tiltakene vil øke landets allerede rekordhøye gjeldsbyrde. Ifølge estimater fra Det internasjonale pengefondet IMF økte landets statsgjeld ifjor til 237 prosent av årlig bnp - det høyeste nivået i verden.


Verdiskapningen i Japan falt med 3,5 prosent, målt i årlig rate, i årets tredje kvartal. Dette var det andre kvartalet på rad med nedgang, og ifølge estimater fra Bloomberg News venter analytikerne at også fjorårets fjerde kvartal endte med nedgang.





Statsministerens uttalelser kommer kun kort tid etter at sentralbanken og myndighetene forrige uke avtalte å heve inflasjonsmålet fra en til to prosent så raskt som mulig og som signaliserer at det politiske presset for flere lettelser ikke vil forsvinne med det første, tross internasjonale bekymringer.

- Det er viktig at både myndighetene og sentralbanken forplikter seg til å stå sammen, som for sentralbanken innebærer to prosent inflasjonsmål så raskt som mulig, sa Shinzo Abe.

Statsministerens uttalelser understreker med det gapet mellom synspunktene mellom myndighetene og sentralbanken med tanke på det nye inflasjonsmålet.

Les også: Tror Japan får opp farten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.