Asiatiske aksjemarkeder reagerte med sjokk onsdag lokal tid da opptellingen av stemmene fra det amerikanske presidentvalget fant sted. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med over fem prosent og det var fall i hele Asia.

På torsdag er all Trump-panikk som blåst vekk. Klokken 06.50 norsk tid er Tokyo-børsen opp 6,77 prosent.

USA har valgt proteksjonisme

For ett år siden ble USA og Japan enige om betingelsene for at Japan skulle bli en del av handelssamarbeidet Trans-Pacific Partnership (TPP). Japan valgte i mange år å ikke unngå i utvidede handelsavtaler. Under statsminister Shinzo Abe har Japan åpnet grensene.

hadde i fjor et underskudd mot de største økonomiene i Asia på 445 milliarder dollar, ifølge U.S. Bureau of Economic Analysis. Størsteparten kommer fra handel med Kina, som ikke er blitt invitert inn i handelssamarbeidet TTP. Japan har mest å tape hvis planene for TPP ikke fullføres.

- Amerikanske velgere har valgt veien med proteksjonisme. Verdensøkonomien kan bli rammet av en hardere tilnærming til handel fra Trump-administrasjonen. Hvordan dette slår ut for forholdet mellom USA og Japan er det for tidlig å si noe om, sa styreformann Yoshimitsu Kobayashi hos Japan Association of Corporate Executives på en pressekonferanse etter at valgresultatet ble klart.

- TPP er død

Sjeføkonom for finansanalyseselskapet Capital Economics erklært at TPP er «død» i en ny rapport.

«Vi forventer at Trump vil starte med å utpeke Kina som en valutamanipulator og bringe mange av handelstvistene inn til Verdens handelsorganisasjon (WTO)», skriver Ashworth.

Han tror ikke Trump vil innføre straffetoll umiddelbart mot Kina, slik han har truet med under valgkampen.

Statsminister Shinzo Abe har ikke råd til å kaste bort tid. USA er Japans viktigste allierte. Den økonomiske «Abenomics»-strategien er forsinket og den økonomiske veksten er lav. Inflasjonsmålet på to prosent ligger flere år frem i tid.

Abe har sagt at TPP er et nøkkelelement i Japans langsiktige økonomiske reformstrategi for å skape en høyere vekst. Trump har sagt USA ikke vil delta i handelssamarbeidet hvis han blir president.

«TPP er en potensiell katastrofe for USA», sa Trump under valgkampen.

Allerede i neste uke setter Abe seg på flyet til USA. På torsdag ble det bekreftet at han vil møte Donald Trump i New York City den 17. november. Abe ringte Trump på onsdag og hadde en ti minutter lang samtale.

- Fred og stabilitet i den asiatiske Stillehavsregionen, som er verdens senter for økonomisk vekst, er en kilde til styrke for USA. En sterk allianse mellom USA og Japan er uunnværlig for å støtte opp rundt dette, sa Abe, ifølge Japan Times.

Ifølge en ny undersøkelse fra Japan External Trade Organization viser at 59 prosent av næringslivstoppene mener den amerikanske handelspolitikken er en av de største bekymringene.

Kabinettsekretær Yoshihide Suga i den japanske regjeringen sier til Nihon Keizai Shimbun at Japan vil lede de de andre landene og etablere TPP. Suga håper at president Barack Obama vil klare å ratifisere avtalen før han går av.

Positivt for Kina

Trump har truet med straffetoll på 45 prosent for kinesisk eksport til USA. Foreløpig har dette ikke ført til panikk i Kina. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har steget med over 1,1 prosent på torsdag.

- Med Trumps antifrihandelsholdninger vil vi sannsynligvis se en negativ innvirkning på amerikansk handel og investeringer i Asia. Trump vil forsøke å bringe amerikanske fabrikker og selskaper hjem og straffe selskaper som driver outsourcing. Det vil være dårlige nyheter for asiatiske fabrikker, sier analysesjef Guo Yu for Asia hos risikoanalyseselskapet Verisk Maplecroft i en epost til DN.

De kinesiske reaksjonene til det amerikanske presidentvalget har foreløpig vært avmålte.

- Trumps proteksjonistiske handelspolitikk vil ikke bli godt mottatt av kinesiske fabrikker, som støtter seg på produksjon for store utenlandske merkevarer. Kinesiske investeringer i USA kan også komme under lupen, sier han.

Han tror imidlertid at Kina kan komme vinnende ut i Asia – og globalt - med Trump som president.

- Kina vil vinne på Trumps isolasjonistiske utenrikspolitikk. Det vil gi Kina en mulighet til å hevde seg mer i Asia-regionen – og internasjonalt. Til syvende og sist er Kina fornøyde hvis USA trekker seg vekk fra militære aktiviteter i Sør-Kinahavet, sier analysesjef Guo Yu.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene har tatt seg kraftig opp etter det amerikanske valgsjokket på onsdag. Nikkei-indeksen har steget med over seks prosent. Også resten av Asia har tatt igjen tapet fra onsdag da opptellingen pågikk for fullt mens asiatiske markeder var åpne.

Oljeprisen er flat i asiatisk handel etter at den viste litt muskler på onsdag. De amerikanske råoljelagrene steg med 2,4 millioner fat til 485,0 millioner fat i uken frem til 4. november, ifølge ukestatistikker fra Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy (EIA).

På torsdag ble siste tilskudd i Samsung-familien børsnotert og investorer plukker opp Samsung Biologics-aksjer. Kursen har steget med over syv prosent på torsdag formiddag.

Les DN leder torsdag: Trump dnPlus

Les også: Hver åttende nordmann har tro på Trump

 
Sanders strekker ut en hånd til Trump

Trump møter Obama for å diskutere presidentskiftet

Republikanske folkevalgte varsler rask kursendring  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.