Like før klokken 6 mandag morgen opplyser politiet at det britiske antiterrorpolitiet leder etterforskningen. I tillegg til mannen som ble erklært død på stedet, ble åtte skadde personer ført til sykehus. Ytterligere to fikk behandling på stedet for lettere skader.

En 48 år gammel mann ble pågrepet av politiet etter at folk på stedet hadde tatt hånd om ham. Han ble kjørt til sykehus for sjekk, og vil deretter bli tatt inn i politiets varetekt. Politiet opplyser at mannen skal gjennom en psykiatrisk evaluering.

Politiet har satt inn ekstra ressurser for å berolige lokalsamfunnet, spesielt dem som faster under ramadan.

May informert

Statsminister Theresa May er informert om hendelsen og sier politiet behandler den som "et mulig terrorangrep".

– Jeg skal lede et krisemøte senere mandag morgen, sier hun, ifølge Press Association. Mays talsperson sier statsministernes tanker går til "dem som ble skadd i denne forferdelige hendelsen".

Labour-leder Jeremy Corbyn sier på Twitter at han er "fullstendig sjokkert" over det som har skjedd og sier hans tanker går til alle som er rammet.

Styrelederen i moskeen er krassere i ordvalget om det som skjedde i bydelen Finsbury Park natt til mandag.

– Den som gjorde dette, gjorde det for å skade folk, og dette er terror, sier styreleder Mohammed Kozbar til The Sun.

Politiet: En større hendelse

Politiet opplyste natt til mandag at nødetatene jobber med en større hendelse i Seven Sisters Road i bydelen Finsbury Park nord i London, men var lenge svært til tilbakeholdne med detaljer om hva som hadde skjedd.

Flere meldinger på sosiale medier gikk ut på at de som ble påkjørt, var på vei hjem eller hadde samlet seg på en kafé i nærheten av en moské etter midnattsbønn i forbindelse med ramadan.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 0.20 natt til mandag. De sier de vil komme tilbake med mer når de har flere bekreftede opplysninger. Seven Sisters Road er stengt forbi stedet.

– Vi har sendt en rekke ambulanser, akuttmedisinere og spesialister til stedet. Et traumeteam fra luftambulansen ble også kjørt til stedet i bil. Vår prioritet er å vurdere skadene og sørge for at de som er hardest skadd, får behandling først og blir sendt til sykehus, sier visedirektør Kevin Bate i ambulansetjenesten i den britiske hovedstaden.

Tiltrakk seg ekstremister

Tidlig på 2000-tallet var moskeen i Finsbury Park et arnested for islamister og jihadister, og ble ledet av den ytterliggående imamen Abu Hamza al-Masri, som senere er dømt til livstids fengsel for terror i USA. I 2003 ble moskeen stengt etter en politirazzia, men to år senere åpnet den igjen med ny ledelse, og al-Masris tilhengere var ikke lenger velkomne.

Gjenåpningen skjedde med støtte fra Muslim Association of Britain, som blant annet har markert seg som motstandere av Irak-krigen og med arbeid for større muslimsk deltakelse i britisk samfunnsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.