Acta Kapitalforvaltning AS har avviklet den konsesjonspliktige virksomheten og frivillig levert tilbake tillatelsen til å yte investeringstjenester. Basert på dette har Finanstilsynet fattet et formelt vedtak om tilbakekall av tillatelsen.

Det kommer frem i en pressemelding som Finanstilsynet sendte ut i dag, tirsdag.

Acta Kapitalforvaltning er ett av tre foretak i Acta-konsernet.

Vedtaket innebærer at Acta Kapitalforvaltning AS ikke lenger er et verdipapirforetak under tilsyn av Finanstilsynet.

- Kjent med klagene
Acta Kapitalforvaltning har de senere årene vært rystet av en lang rekke historier om slett kundebehandling, spekulative produkter og tvilsom forretningsmoral.

Les mer:
<b>Disse fire kunne hindret Acta-skandalene</b>
Hjertesyk 80-åring fanget i eiendomsfond

<b>Acta fikk dommen</b>
<b>Tvang Acta til kursendring</b>
- Galskap å belåne

Finanstilsynet er kjent med at det er fremsatt klager fra tidligere kunder i Norge og Sverige, og som ikke er endelig avgjort. Ifølge Acta Kapitalforvaltning AS er krav fra kunder til behandling både internt i foretaket, i Finansklagenemnda, i Allmänna Reklamationsnämnden i Sverige, og i rettsapparatet. Finanstilsynet har ikke tatt stilling til de privatrettslige kravene, men de omtvistede beløp er betydelige. Acta Kapitalforvaltning har opplyst at foretaket er innstilt på å opprettholde en forsvarlig klagebehandling så lenge klager er under behandling i tvisteinstanser.

Konsernet har imidlertid som mål å legge ned Acta Kapitalforvaltning AS. En avvikling vil ifølge foretaket ikke skje før krav fra kunder er redusert til et minimum og de rettslige prosesser er avsluttet, forutsatt at ikke styrets handleplikter etter aksjeloven inntrer på et tidligere tidspunkt.

Finanstilsynets vedtak om tilbakekall berører ikke de to andre foretakene i Acta-konsernet som har tillatelse til å yte investeringstjenester; Acta Asset Management AS og Acta Markets AS.

- Ingen dramatikk
Actas konsernsjef Geir Inge Solberg sier til NA24 at Acta ga beskjed i august om at de ønsket å avvikle den konsesjonspliktige virksomheten i datterselskapet Acta Kapitalforvaltning.

- Jeg vil understreke at det absolutt ikke er noen dramatikk i dette. All vår virksomhet i Norge går gjennom Acta Asset Management. Det er rene effektivitetshensyn. Vi vil spare kostnader. Det er eneste grunnen. Vi trenger ikke lenger Acta Kapitalforvaltning, sier Solberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.