Selv om Falch fratrer er retten fortsatt fullt besatt da en varadommer trer inn.

Nest siste dag i behandlingen av norgeshistoriens største innsidesak startet med ny dramatikk der aktoratet ved statsadavokat Birgitte Budal Løvlund la ned påstand om at meddommer Rune Andre Falch er inhabil.

Falch var styreleder i et selskap som ble tatt under konkursbehandling i juni 2013, og er anmeldt for brudd på bokføringsloven. Han fratrådte som styreleder et par uker før selskapet ble tatt under konkursbehandling, men skal være anmeldt av skatteetaten og kemneren.

I politiavhør 2. januar i år ga Falch beskjed om at han var meddommer i Acta-ankesaken i Gulating lagmannsrett.

Birgitte Løvlund mener en ikke kan ha en meddommer som er mistenkt for økonomisk kriminalitet i en sak om økonomisk kriminalitet. Hun la derfor ned påstand om at meddommeren kjennes inhabil og fratrer som meddommer.

Lagdommer Rolf Strøm leste opp kjennelsen der lagmannsretten konkluderer med at meddommeren anses inhabil og viker sete. Kjennelsen er enstemmig og kom etter at retten hadde diskutert inhabilitetsspørsmålet i rundt tre timer.

Før retten trakk seg tilbake hadde forsvarerne møte og kom frem til at meddommeren ikke er inhabil.

Hovetiltalte Fred A. Ingebritgsens forsvarer Bjørn Stordrange sa de hadde fått tilgang til to innberetninger fra bostyrer og ikke politiavhørene av meddommeren. Stordrange sa at av disse fremgår at dette var et lite konkursbo og at det ikke forelå en formell anmeldelse. Det var snakk om brudd på bokføringsloven.

- Vi ser ikke et eneste sted at det var styreleder som hadde ansvar for bokføringen. Styret har tilsyns- og overvåkningsansvar men ikke utføringsansvar. Jeg mener retten ikke kan legge til grunn noe annet enn dette, sa Stordrange.

Stordrange la også vekt på at de lovbruddene denne konkursen øyensynlig har avdekket er en helt annen type lovbrudd enn vi står overfor i denne saken som gjelder handel med verdipapirer.

- Det er intet slektskap mellom forholdene. En anmeldelse er ikke nok,  mente Stordrange.

Les også på DN.no

Anita Krohn Traaseth får kritikk fra egne ansatte

Sørlandets største private arbeidsgiver varsler kutt

Hvem ler nå? Comeback for Oljefondets mest latterliggjorte investering  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.