Da Fia Ingebrigtsen vitnet i Acta-ankesaken i Gulating lagmannsrett onsdag, sa hun at hun flere ganger hadde spurt sin ektefelle om han hadde gjort noe galt.

– Fra Kåre har det vært nei, det har han ikke. Det har vært det samme svaret i alle år. Det kom som en bombe, sa Fia Ingebrigtsen, som er også er søster til hovedtiltalte Fred A. Ingebrigtsen.

Det er aktoratet som har stevnet henne inn som vitne.

På fornavn

På spørsmål fra politiadvokat Lars Ole Berge om hva Ingebrigtsen visste om aksjehandelen Kåre Nilsen drev med, svarer hun at Nilsen ofte var i telefon med meglere og at disse nesten var på fornavn i familien.

– Det kunne være et irritasjonsmoment under middagen. Han fortalte ikke mye om summer og sånt. Men i noen settinger kunne han si at i dag hadde han tjent noen hundre tusen, sa Ingebrigtsen.

– Var du kjent med hvor store beløp?

– Mer etter 2008 da saken kom opp, svarer Ingebrigtsen.

Berge ville vite om hun husker hvilke aksjer Nilsen investerte i.

– Acta. Tomra. Jeg tror han gjorde noen gode penger på det en gang. Jeg husket mer tidligere. Det har gått noen år, svarte Ingebrigtsen.

– Har du formening om måten han investerte på? Brukte han terminer?

– Nei. Det er utenfor det jeg kan, svarte Ingebrigtsen.

På spørsmål om hun vet hvorfor Nilsen hovedsakelig investerte i Acta, svarer Ingebrigtsen at det må være fordi hun har en bror som drev Acta. Ingebrigtsen fortalte at hun selv handlet Acta-aksjer på en veldig lav kurs, og at dette var aksjer hun solgte til jul for to år siden.

Selvstendig

– Kåre har forklart at hans aksjevirksomhet var styrt av din bror og at han selv hadde begrenset mulighet til å påvirke sin portefølje, sa statsadvokat Birgitte Budal Løvlund.

– Jeg oppfattet Kåre som veldig selvstendig. Meglerne var på fornavn i familien. De gangene jeg hørte Kåre snakke på telefonen om kjøp og salg var det med meglerne, svarte Ingebrigtsen.

Fred A. Ingebrigtsens forsvarer, advokat Bjørn Stordrange, sa at det i retten er kommet frem noen beskyldninger om at hun like etter pågripelsen 16. juni 2008 fjernet et dokumentbevis.

– Det er sagt at jeg både har fjernet det og brent det. Men det stemmer ikke, forsikret Ingebrigtsen.

Fia Ingebrigtsens advokat John Christian Elden sier hun har forklart seg så åpent og ærlig som hun har kunnet, selv om hun hadde rett til å ikke forklare seg.

– Hun hadde et ønske om at du skulle være tilstede?

– Ja. Fordi hun har vært nervøs i en situasjon som dette her, og særlig fordi hun gjennom mediene har vært utsatt for kraftige angrep fra eksmannens forsvarer. Derfor ville hun ha advokatbistand. Men det gikk jo veldig fint i retten, og han hadde jo ikke noen spørsmål heller, sier Elden.

Kåre Nilsen er varetektsfengslet frem til 21. januar.

Hans forsvarer, advokat Odd Rune Torstrup, sier han på vegne av Nilsen har begjært fortsatt fengsling i åtte uker.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.