Lagdommer Rolf Strøm hevet torsdag retten for siste gang i Norgeshistoriens største innsidesak. Torsdag fikk de tiltalte selv komme til orde hvis de hadde noe de ville si til retten.

Hovedtiltalte Fred A. Ingebrigtsen tok opp at et politinotat skal vise at det vil være en katastrofe hvis de taper denne saken. Ingebrigtsen stilte spørsmål ved om politiet har vært objektive og om alt har vært gjort for å etterforske til de tiltaltes gunst.

-Har i praksis politiet gjort seg opp en teori tidlig i saken og så etterforsket for å få bekreftet denne? Har retterføringen fra aktoratet også blitt påvirket av dette? spurte Ingebrigtsen.

Han sa at mange av de tiltalte er dratt inn i denne saken fordi han en gang ville at venner og familie skulle ta del i rikdommen som ble skapt. Han ville hjelpe dem i gang.

-Jeg var 43 år da jeg ble arrestert og ord som Norges største innsidesak og mafia ble brukt om meg. Det har vært en tøff opplevelse. Jeg skulle altså ha organisert denne gjengen av tiltalte i et kriminelt nettverk for å bli enda rikere. Nå er jeg 50 år og har vært i en av Norges lengste rettssaker. Likevel sitter jeg denne gang med en god følelse av at saken er skikkelig belyst. Og det er godt å se at ingenting av det jeg har forklart har vært uriktig. Jeg lyver ikke og har etter beste evne forsøkt å belyse saken, sa Ingebrigtsen.

Kåre Nilsen som i november ifjor tilsto, sa i sin sluttbemerkning at han har tatt og tar ansvar for sine handlinger.

-Jeg har alllerede sonet i cirka 200 dager. Jeg har stor tiltro til retten og håper en del av straffen blir betinget, sa Nilsen.

Medtiltalte Lars Audun Lunde sa det er viktig at retten foretar en individuell behandling. Lunde sa han har drevet selvstendig virksomhet med betydelige investeringer hvor Acta var en liten del. Han har ikke hatt kjennskap til de andre medtiltalte, heller ikke deres aksjehandler.

- Direkte sårende

-Aktoratets prosedyre føles direkte sårende og feil når de prosederer på at alle mine handlinger er straffbare og bevist ut over enhver rimelig tvil. For meg er dette helt hinsides. Det er ikke fremlagt et eneste bevis på at dette skulle være tilfelle, sa Lunde.

Medtiltalte Knut Helge Nordbotn sa det er nesten utrolig å høre hvordan han er blitt fremstilt som kyniker, røver og bedrager.

-Jeg håper retten ikke ser på meg som en medskyldig men som Knut Helge Nordbotn som kjemper sin livs viktigste kamp, sa Nordbotn.

Odd Inge Bø benyttet anledningen til å takke, sine forsvarere Pål W. Lorentzen og Tarjei Hovland for at de har belyst saken så godt mens Johnny Bondestad fortalte retten om mer private forhold.

Ikea-preg

Tidligere på dagen, før de tiltalte fikk komme med sine sluttbemerkninger, avsluttet forsvarerne sin runde. Lundes forsvarer Atle Helljesen mener saken har et "Ikea-preg".

-Kjent for store volum og lave priser. Går man først inn i varehuset kommer man ikke ut igjen før en har passert alle varetilbudene. Man må gå hele runden. Slik har det vært her også. Vi har gått hele runden, sa Helljesen under henvisning til fire og en halv måned i tingretten først og deretter åtte måneder i Gulating lagmannsrett.

Les også:

Drama helt til slutt dnPlus

Ber om frifinnelse dnPlus

Avviser stråmannpåstand dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.