Meglerhusene tvang de innsidesiktede til å selge unna Acta-aksjer. Det er konklusjonen i en ny granskning av Norges største innsidesak, skriver Dagens Næringsliv.

Nå ber de siktede, med Acta-gründer Fred A. Ingebrigtsen i spissen, politiet henlegge saken.

Granskningen som analyserer Acta-handlene i det som omtales som Norges største innsidesak er utført på oppdrag fra de siktede. Totalt syv personer ble ifjor sommer siktet for ulovlig innsidehandel av Acta-aksjer for godt over 100 millioner kroner etter lekkasjer fra Acta-gründer Fred A. Ingebrigtsen.

Les også: Acta-gründer må selge luksuspalass
Acta-gründer innsidesiktet

Avviser innsidemistanker
Det er den mangeårige statsautoriserte revisoren fra Stavanger, Sven Erga, som har gjennomgått handlene som har havnet i politiets søkelys (se profil). Han har hentet informasjon fra de siktede og eksternt, men han har ikke hatt innsyn i politiets dokumenter.

Rapporten konkluderer slik:

* Det er ingen samhandlingsmønster i Acta-handler av de siktede.

* Det er uforståelig på hvilket grunnlag politiet kan opprettholde siktelsen.

- Ut ifra de undersøkelser jeg har gjort og den dokumentasjon jeg sitter på kan jeg ikke se noe samhandlingsmønster eller brudd på innsidereglene i forbindelse med fremleggelse av årsresultat eller resultatvarsler, sier Erga.

De siktede, representert ved sine advokater, mener dette gir grunnlag for å henlegge saken, noe som burde ha skjedd lenge før påske.

Politiet vurderer granskning
Politiadvokat Gro Stangeland i Rogaland politidistrikt be-krefter at de har gjennomgått rapporten fra de siktede, men ønsker ikke å kommentere konklusjonen.

- Vi vil gjøre en nærmere vurdering av dette, sier Stangeland til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.