Lederen i EU-parlamentet, den tyske sosialdemokraten Martin Schulz advarer om at Hellas’ økonomi vil kollapse i løpet av dager, dersom Hellas går ut av eurosamarbeidet. Det sier han til tysk radio fredag, ifølge EUObserver.

- Mange tror at dette vil være slutten på en negativ syklus, men for meg betyr det begynnelsen på en enda mer negativ syklus. (..) Jeg sier ikke at den muligheten (euro-utgang for Hellas) ikke eksisterer, men jeg vurderer den som svært risikabel, sier han.

Schulz møter Hellas president Karolos Papoulias og lederen for venstrealliansen Syriza i Hellas, Alexis Tsipras, fredag.

Skal bli respektert
Den fungerende statsministeren i Hellas, Panagiotis Pikrammenos, sier overgangsregjeringen skal sette som eksempel en ny oppførsel, som det greske folket kan respektere. Det sa han torsdag, ifølge den greske avisen Kathimerini.

Pikrammenos er tidligere justitiarius i den øverste forvaltningsdomstolen i Hellas.

Han sa også at overgangsregjeringen skal trå forsiktig de neste ukene, frem til nyvalget 17. juni, og ingen av dets medlemmer vil få egen lønn for arbeidet, men beholder sine alminnelige inntekter.

- Jeg ønsker at denne regjeringen skal sette et eksempel på annen oppførsel, som det greske folket – som er blitt hardt prøvet, vil kunne respektere, sa han.

Høytstående
Medlemmene i overgangsregjeringen er i hovedsak professorer, tidligere ministre og diplomater.

Økonomen og professor Giorgos Zannias er finansminister, og har tidligere vært økonomisk rådgiver for myndighetene.

Financial Times skriver at kapitalflukten fra greske banker avtok torsdag, samtidig med at overgangsregjeringen ble presentert, og uttakene fra greske banker denne uken oversteg to milliarder euro. Ifølge eurosonekilder er uttakene håndterbar.

En ikke-navngitt bankkilde opplyste til nyhetsbyrået AFP torsdag kveld at bankkunder har tatt ut 800 millioner euro siden valget 6. mai (TDN Finans- artikkel 09:27).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.