Oslo: NHO-sjef Kristin Skogen Lund er klar på at produktiviteten i Norge må økes hvis velferdssamfunnet skal opprettholdes.

– Vi trenger sikkert også å skjerpe oss og bli enda flinkere. Mange må bidra her, NHO inkludert, sier hun.

Antall årsverk kan økes både ved å få flere inn i arbeidslivet og ved å utnytte arbeidskraften som allerede finnes i arbeidslivet bedre, ifølge Skogen Lund.

Hun avviser at innsatsviljen er hovedproblemet, men ser at både Norge som land og enkelte bransjer har hatt gode tider.

– Det bidrar ikke alltid til å skjerpe produktiviteten. Så vi i Norge må passe oss for å ikke gå i den fellen, og ta ting for gitt, selv om de fleste av oss har det veldig bra, sier Skogen Lund.

Hun mener det ikke nødvendigvis er negativt at man tilbringer tid på hytta.

– Man skal være forsiktig med å si at du ikke bidrar fordi du ikke sitter ved en kontorpult. Flere og flere i arbeidslivet har frie yrker, flere kan jobbe fra hvor som helst. Og akkurat når og hvor man skaper verdier er mer diffust. Men det er samtidig noe sannhet i at mye produktivitet skapes ved at folk jobber sammen og lærer sammen, så en viss tilstedeværelse er viktig, sier Skogen Lund.

Andre nestleder i LO Hans-Christian Gabrielsen er ikke enige Lindbergs beskrivelse av norsk arbeidsliv.

– Lindberg har misforstått på viktige punkter. Produktiviteten har ikke gått ned, den har vokst mindre enn før. Produktivitet er ikke å jobbe flest mulig timer. Det kommisjonen ser på, er hvor mye vi får ut per time. I alle rike land har man redusert arbeidstiden når man øker produktiviteten.

– Det avgjørende er å innpasse det i økonomien på en god måte. Det har Norge gjort, ifølge kommisjonen, men mye kan fortsatt gjøres bedre, sier Gabrielsen.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.