Det kanadiske boligmarkedet kan være i ferd med å sprekke. Advarselen om en boligboble i Canada kommer fra noen av verdens fremste økonomer og landets egen finansnæring, skriver Dagens Næringsliv.

Eksperter spår prisfall på opptil 30 prosent og 150.000 tapte jobber de neste årene.

– Jeg er bekymret, sier professor Robert Shiller ved Yale-universitetet. Shiller er en av verdens fremste eksperter på boligbobler, og mannen bak USAs mest brukte boligprisindeks.

Nobelprisvinner Paul Krugman er en annen som advarer mot utviklingen nord for grensen.

– Folk har sagt dette i årevis, og det har ikke skjedd ennå, men husk at det tok tid før boligboblen i USA sprakk også. Jeg tror nok på utviklingen i gjeldsbelastning til å bli bekymret for Canada, skrev Krugman nylig i The New York Times.

Kan få dramatiske konsekvenser
Også bransjeforeningen Canadian Association of Accredited Mortgage Professionals (CAAMP) forbereder seg på prisfall. I Toronto har salget av nye boliger falt 40 prosent det siste året.

Hvis boligboblen sprekker, kan det få dramatiske konsekvenser for landet. Rekordlave renter har ført til kraftig gjeldsoppbygging i Canada. Byggeaktiviteten har skutt i været, særlig i de store byene, og boligmarkedet utgjør en stadig større del av økonomien.

Boligprisene er høye i forhold til disponibel inntekt, og prisene kan vise seg å være problematisk høye hvis lånerentene begynner å stige. Gjeldsbelastningen per husholdning er nå i snitt 1,7 ganger disponibel inntekt.

Tidsskriftet The Economist kåret nylig boligmarkedet i Canada til verdens mest overvurderte, og spådde i vår at en «stor boble ser nå ut til å sprekke».

Likhetstrekk

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets sier likhetstrekkene mellom den norske og kanadiske økonomien er mange.

– Begge land er relativt små åpne økonomier som har betydelig råvareeksport, sier Dørum til Dagens Næringsliv.

Boliginvesteringene i Canada de siste årene har ligget på over syv prosent av bruttonasjonalprodukt (bnp), mot mellom fire og fem prosent i Norge. Det gjør ifølge Dørum Canada mer eksponert for en boligboble.

– Dersom du først får overinvesteringer over tid så kan det bli en veldig sterk korreksjon. Det har vi blant annet sett i Irland og Spania, sier Øystein Dørum.


Les også om det norske boligmarkedet:

Boligsalget stuper

Sliter med å selge- Tjener du under 700.000 kroner bør du flytte fra Oslo
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.