Nassim Taleb er finansprofeten som forutså og tjente en formue på finanskrisen. Han mente vi lures av tilfeldigheter og påståtte sammenhenger, og advarte mot en kommende finanskrise – en sort svane.

Advarer igjen
Taleb, som er forvalter og trader, levde som han lærte. Han veddet mot hendelsene som høsten 2008 utløste den største krisen siden Den store depresjonen.

Nå, knapt fem år etter finanskrisen, advarer Taleb mot nye farer.

- Sårbarheten i dag kommer fra gjeldssituasjonen i USA. Til tross for alt myndighetene sier, blir det ikke bedre, sier Taleb til Dagens Næringsliv.

USA trykker penger for å få fart på økonomien. Samtidig vokser budsjettunderskuddene.

Flere har advart mot denne ukonvensjonelle pengepolitikken som en rekke land har eksperimentert med siden finanskrisen. Andy Haldane i den britiske sentralbanken kalte det nylig for «historiens største statsgjeldsboble».

Taleb vegrer seg imidlertid for å utpeke dette som den neste sorte svanen.

- Journalister ber meg alltid om det, svarer han småirritert.

Sentral tenker
I 2007 utkom «The Black Swan». I boken kritiserte Taleb risikostyringen i verdens finansmarkeder, som han mente hadde overdreven tiltro til historiske observasjoner og avanserte matematiske modeller.

Taleb er blitt stående som en av de mest sentrale tenkerne rundt finanskriser. Uttrykk som fete haler, halerisiko og sorte svaner – uforutsette, ekstremt sjeldne og negative hendelser – stammer fra ham.

Frykter Kina
Fredag fortalte Skagen-forvalter Kristoffer Stensrud til DN.no om sin største bekymring i verdensøkonomien.

- Det ligger en betydelig halerisiko i Kina. Det er derfor vi ikke kjøper kinesiske banker eksempelvis. Hva som vil skje i Kina, og hvordan veksten vil bli, er verdens største «sorte svane», fastslår Skagen-forvalter Kristoffer Stensrud overfor DN.no.

Halerisiko kan forklares som en sjelden enkelthendelse som hvis den inntreffer kan velte hele lasset. "Sort svane"-teorien er en måte å beskrive overraskende hendelser som har voldsomme konsekvenser. Sorte svaner er ting som ingen har tenkt på før, og som overrasker oss når de oppdages, men som i etterkant synes å ha en rasjonell forkl#229 - slik som kredittkrisen i 2007

Mellomstore kinesiske banker og deler av næringslivet opplever nå en alvorlig likviditetskrise. Torsdag spratt renten opp til rekordnivået 13,91 prosent på det høyeste, mens syv-dagers-renten økte til 12,45 prosent, ifølge rapporter fra nyhetsbyråene Reuters och Bloomberg.

- De hurtigvoksende markedene skuffer og vi ser en holdningsendring hos globale investorer, understreker Skagen-forvalter Stensrud.

LES MER:

- Dette er verdens største halerisiko

Rentepanikk i Kina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.