Saudi-Arabias prins Alwaleed bin Talal (58) advarer om at oljestaten må bli mindre avhengig av råolje og diversifisere sine ressurser, skriver CNBC.com.

- I kontinuerlig nedgang
I et åpent brev til gulfstatens ministre, som søndag ble offentliggjort via prinsens twitter-konto, påpeker bin Talal at oljeetterspørselen fra øvrige OPEC-land er i «i kontinuerlig nedgang».

Prinsen sier også at landets oljeavhengighet er «en sannhet som i realiteten har blitt en kilde til bekymring for mange», og at verdens største oljeeksportør burde implementere strakstiltak for å gi økonomien flere ben å stå på.

Advarselen reflekterer den økende bekymringen blant befolkningen i Saudi-Arabia for den langsiktige betydningen av skiferoljerevolusjonen, som blant annet har gjort USA langt mindre avhengig av energiimport, ifølge CNBC.

Frykter oljeprisfall
Enkelte eksperter mener økt skiferolje- og skifergass-produksjon kan senke etterspørselen etter olje fra Midt-Østen, og føre til kraftige fall i oljeprisene det neste tiåret.

Les også: Spår drama i olje og - Folk vil høre denne historien

Så sent som i mai uttalte bin Talal i et TV-intervju med CNBC at trusselen fra skiferoljeproduksjon betyr at Saudi-Arabia ikke vil være i stand til å heve produksjonskapasiteten til 15 millioner fat oljeekvivalenter per dag, fra dagens kapasitet er på 12,5 millioner fat per dag.

Tidligere ambisjoner om å øke til 15 millioner fat per dag ble også effektivt stoppet av finanskrisen, ifølge CNBC.

OPEC ser følger
Fra offisielt hold er ikke saudi-arabiske myndigheter bekymret for skiferoljerevolusjonen.

OPEC har imidlertid innsett at de må ta trusselen på alvor.

Denne måneden nedjusterte de oljeproduserende landene den ventede oljeproduksjonen i 2014 med 250.000 fat per dag fra 2013, til 29,61 millioner fat per dag.

Bakgrunnen var stigende produksjon fra ikke-OPEC-land, spesielt fra USA, ifølge CNBC.

Sterk oljeavhengighet
Saudi-Arabia har lagt opp til at inntekter fra oljeproduksjonen skal dekke 92 prosent av landets statsbudsjett for 2013.

Gulfstaten er avhengig av en oljepris på rundt 90 dollar fatet for å opprettholde velferdsgodene, skriver Dagens Næringsliv mandag.

Grunnlegger og toppsjef i investeringsselskapet Kingdom Holding Company der han kontrollerer 95 prosent.
Rangert som den meste innflytelsesrike araberen i verden, ifølge Arabian Business.
God for omkring 20 milliarder dollar, og rangert som verdens 26. rikeste person, ifølge Forbes' liste over verdens rikeste (mars 2013). En dypt fornærmet prins anslo selvverdiene til 26 milliarder dollar.
Eier blant annet The Savoy Hotel i London, og disponerer en flyflåte bestående av en Boeing 747 jumbojet, en Airbus 321 og et Hawker Siddenley 125, samt den 282 fot store yachten Kingdom 5KR.
Han er også kjent for sine betydelige investeringer i blant annet News Corp., Citigroup og Twitter.

Kilde:kingdom.com, Guardian, wikipedia

Les også:
<b>Rekordmange vedder på høyere oljepris: - Kan utløse store bevegelser i markedet, sier oljeanalytiker.</b>

<b>- Forberedt på en smell i oljeprisen</b>

<b>Oljegigantene mister grep</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.