Oljeserviceteamet hos SEB Enskilda, med Aasulv Tveitereid i spissen, er kjent for sitt positive syn på oljeserviceaksjene. For et år siden hadde ikke teamet en eneste salgsanbefaling, mens det ble anbefalt kjøp av 88 prosent av de norske oljeserviceaksjene.

Det synet har nå endret seg betraktelig, der kun 36 prosent av aksjene har kjøpsanbefaling mens 16 prosent anbefales solgt. Resten er på hold, ifølge en fersk oppdatering fra meglerhuset mandag.

Vært bull
"Etter å ha vært bullish på oljeservicesektoren gjennom hele oppgangen i sykelen, følte vi at det var tid for å en mer forsiktig tilnærming", skriver Tveitereid og de andre analytikerne.

Foruten Tveitereid består teamet av Pål Holdø Dahl, Lukas Daul og tidligere Terra-analytiker Johan Rasting.

"Slik vi ser det kan det fortsatt være noe oppsidepotensial, men det er stort sett over. Oljeservicesektoren er ganske syklisk, og oppgangssykelen har nå vart i 4,5 år", heter det i rapporten.

850 prosent
De norske oljeserviceaksjene har ifølge SEB Enskilda steget rundt 850 prosent siden mars 2003, og det meste av gode nyheter ser ut til å være priset inn i norske oljeservice-aksjer.

"Siden den norske oljeservicesektoren har steget 850 prosent siden tidlig 2003 følte vi det var på tide med et mer forsiktig syn, og gir sektoren en hold-anbefaling, mot en kjøpsanbefaling siden 2001", heter det.

I de fire årene fra 2003 til 2006 har analytikerestimatene blitt oppjustert enormt, en trend som nå har endret seg. Meglerhuset viser til at analytikerestimatene for første gang i inneværende sykel har blitt nedgradert i 2007.

Skal ned

Og mer skal det bli.

"Når vi ser fremover de neste seks til tolv månedene, venter vi at estimatene kommer til å nedgraderes for andre halvår 2007, 2008 og 2009", skriver Tveitereid.

Dette er for det meste trigget av forsinkelser på både på nybygg og større prosjekter, kostnadspress, capex-økning og en utflating i marginene på grunn av en flat oljepris.

Brukt mindre
Ifølge undersøkelser meglerhuset har gjort har alle oljeselskapene brukt mindre på leting og produksjon i fjor enn de tidligere hadde estimert. Dette er første gang i løpet av denne oppgangssykelen.

Veksten i fremtidige investeringer avtar, etter at kapasitetsbegrensninger oppstrøms har forsinket prosjekter og prisene på tjenester fra oljeserviceselskapene har flatet ut. Ifølge meglerhuset kommer oljeselskapene til å bruke 17 prosent mer på leting å produksjon i 2007 enn i 2006. Veksten fra 2005 til 2006 var på 25 prosent.

Her er SEB Enskildas anbefalingsliste for de norske oljeserviceaksjene: