Ta med «engangsmobiler» og reise-pc-er til OL i Sotsji. Rens alt utstyr totalt etter hjemkomsten. Det er rådet fra sikkerhetseksperter til alle som skal til vinter-OL, skriver Dagens Næringsliv.

Sikkerhetseksperter mener at hackere og russisk overvåkning under vinter-OL truer sikkerheten til besøkende i Russland.

Trådløse nett har blitt en naturlig del av manges arbeidsdag, men for

Norsk Tippings delegasjon til Sotsji-OL vurderer å sku av trådløse nett under hele reisen.

– Den overhengende truselen er at it-utstyr blir stjålet, eller at noen forsøker å sette opp gratis trådløse nett der formålet er å tappe alle som går forbi, sier Trond Laupstad, sikkerhetssjef i Norsk Tipping til DN.

Følger vanlige retningslinjer
Telenor, som tidligere har blitt utsatt for avansert hacking, sier det følger vanlige retningslinjer ved reiser til Sotsji. Det samme gjør Aftenposten, som krypterer all sensitiv kommunikasjon og også tar med satellittelefoner til arrangementet. Statoil ville ikke kommentere sine tiltak.

Russiske myndigheter har uttalt at overvåkningen blir mindre krenkende enn under London-OL, der de hevder selv toalettene ble overvåket.

Allerede under Beijing-OL skal britiske myndighetspersoner ha blitt pålagt å bruke «engangsmobiler» og kontantkort på reisen. Nå er dette en del av amerikanske myndigheters åpne reiseråd.

- Du vil ikke merke noe
Hvis infiserte enheter tas med tilbake til bedriften, risikerer man at hackere kan ta kontroll over andre maskiner.

– Du som bruker vil ikke merke noe. Den klassiske «jeg må ha fått virus på pc-en for den går treigt» er noe som skjedde på 90-tallet, sier Roar Thon, sikkerhetsrådgiver i NSM, til Dagens Næringsliv.

Han advarer også mot å tro at man bare kan renske maskinen etter hjemkomst. Skaden kan ha skjedd ved at et passord ble snappet opp, og da trenger ikke pc-en selv inneholde noe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.