Kinesiske banker og finansinstitusjoner har lånt ut rekordstore beløp siden de ble oppfordret til å åpne hvelvene i 2008. I tillegg er mye blitt kanalisert gjennom det uregulerte gråmarkedet til desperate selskaper med tvilsom tilbakebetalingsevne.

Trenden har mange fellestrekk med subprimelånene i det amerikanske boligmarkedet som utløste finanskrisen i 2007/2008.

Shanxi Zhenfu Energy Group er knapt nok kjent i Kina – og langt mindre utenfor landets grenser. Kullgruveselskapet er ikke børsnotert, har ikke et eget nettsted eller et publisert telefonnummer. Om ti dager skal selskapet tilbakebetale investorer rundt tre milliarder kroner. Problemet er bare at kassen er tom og eieren arrestert, skriver Dagens Næringsliv tirsdag.

 

- Et mislighold kan ryste investorenes tro på de implisitte garantiene som tilbys av trust-selskapene for å lokke til seg penger fra velstående investorer. Dette kan sende de globale finansmarkedene ut i panikk, sier konsernsjef Chris Rynning i det børsnoterte investeringsselskapet Origo PLC i Kina til DN.

De 67 registrerte kinesiske trust-selskapene som tilrettelegger formuesforvaltningsprodukter, har fått økt investeringene fra kunder med 60 prosent til over 10.000 milliarder kroner det siste året.

Utlån i det kinesiske gråmarkedet har vokst uten noen form for regulering eller kontroll siden 2008.

Hvis det blir mislighold, slik det ser ut til, vil det være det første i det moderne Kina. Storbanken ICBC sier den ikke vil redde investorene.

- Dette avslører sårbarheten i det uregulerte finansmarkedet i Kina – hemmelige avtaler mellom trust-selskaper og banker og en mangel på effektiv risikokontroll av formuesforvaltningsproduktene som tilbys, sier sjeføkonom for Asia Jianguang Shen hos Mizuho Securities Asia.

Les hele saken i Dagens Næringslivs papir-, nettbrett- eller e-avisutgave tirsdag.

Les også:
Asia i dag: Kritisk periode for Kina
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.