Utfordringene står i kø i Kina – fra miljøødeleggelser til skyhøye eiendomspriser og økende forskjeller mellom fattige og rike, og risikoen for en krise har økt kraftig det siste året, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge offisielle prisstatistikker har eiendomsprisene økt med 113 prosent fra 2004 til 2012 i de kinesiske storbyene.

En innbygger i Shanghai må i snitt bla opp 40 årslønninger for å kjøpe en standardleilighet.

Økende risiko
Zhiwei Zhang hos Nomura mener imidlertid at prisøkningen har vært langt høyere, basert blant annet på omfattende vitenskapelige forskningsrapporter.

Den løse pengepolitikken som er blitt ført siden de politiske utskiftningene startet ifjor, har ifølge Nomura økt muligheten for at Kina er på vei inn i en økonomisk krise.

«Kina står overfor en økende risiko for en systematisk finanskrise. Myndighetene må ta umiddelbare grep. Vi tror at omfanget av den finansielle risikoen i Kina ikke helt er forstått av investorer», skriver finanshuset.

Gjeldsfest
Ifølge Nomura-rapporten viser Kina mange av de samme symptomene som Japan før kollapsen ved inngangen til 1990-tallet og USA og deler av EU før finanskrisen i 2008:

Den viktigste indikatoren er den raske oppbyggingen av gjeld sett i forhold til størrelsen på økonomien. Det har vært den samme høye vekstraten i Kina som Japan opplevde i femårsperioden før kollapsen startet i 1991 og under boligboomen i USA etter årtusenskiftet.

– Erf#229smessig har oppbyggingen av gjeld vært en enkel, men uttestet ledende indikator for finanskriser i akademisk forskning. Gjennom historien er bobler ofte blitt etterfulgt av store, økonomiske mirakler – ekte og illusoriske, sier Zhang.

Les også: Eiendomsboble truer Kina<b>Byggeboom i Asia varsler ny finanskrise</b>

Veksten er problemet i verden<b>Ny president vil ha kinesisk renessanse</b>

Ekstrem forurensning i Beijing
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.