– For jusstudenter ser det å ha juristforeldre ut til å resultere i en klart høyere økonomisk avkastning i arbeidslivet enn ikke å ha det. Disse personene tjener bedre enn andre juss-studenter når de er kommet like langt i karrieren, sier professor Johs. Hjellbrekke ved Universitetet i Bergen til Advokatbladet.

Mens mannlige jurister med juss-foreldre i 1990 i snitt tjente 30 prosent mer enn andre med like lang utdannelse, hadde dette tallet økt til 38 prosent i 2010.

I tillegg er det en fordel for senere inntekt at foreldrene er velstående eller næringslivsledere. Det å komme fra Oslos vestkant, slo positivt ut på inntekten.

Men juristyrket er uansett en god investering: Jurister uten juss-foreldre tjente i 1990 i gjennomsnitt 10 prosent mer og i 2010 hele 20 prosent mer enn andre med tilsvarende lang utdannelse.

Tallene er hentet fra en undersøkelse utført av professor Marianne Nordli Hansen ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi. Dataene inkluderer alle jurister som er født etter 1955 som oppnådde juridisk embetseksamen innen 2004. Deres inntekter er registrert i ligningsregistret i 13 år.

I undersøkelsen kom det fram at det å ha rike foreldre, foreldre som er jurister eller næringslivsledere, samt det å komme fra Oslo vest, slår positivt ut på inntekten. (©NTB) (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.