USAs utenriksminister John Kerry kom fredag til Afghanistan for å hjelpe til med å finne en løsning på striden rundt det afghanske presidentvalget.

Utenriksministeren skal møte de to presidentkandidatene som begge gjør krav på seieren, i tillegg til avtroppende president Hamid Karzai.

Valgkommisjonen i landet offentliggjorde tidligere denne uken foreløpige resultater som viste at kandidaten Ashraf Ghani fikk 56 prosent av stemmene i andre valgomgang. Motkandidat og forhenværende forsvarsminister Abdullah Abdullah fikk 45 prosent.

Abdullah, som fikk størst oppslutning i valgets første runde, nekter å godta de foreløpige resultatene og har beskyldt Ghani for kuppforsøk.

– Perfekt resultat umulig

Striden rundt valgresultatet har ført til bekymring for at den væpnede konflikten i Afghanistan kan forverre seg. Frykt for politisk kaos og et eventuelt statskupp fikk Kerry til å skynde seg til Kabul etter et besøk i Kina tidligere denne uken, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Etter valget ble det opplyst at over åtte millioner afghanere hadde benyttet stemmeretten, noe som var langt flere enn ventet. Dette bidro til å forsterke anklagene om juks fra begge hold.

– Et perfekt valgresultat under disse forholdene er ikke mulig, og det er egentlig heller ikke målet, innrømte en amerikansk tjenestemann som fulgte Kerry på flyet til Kabul.

Han mener likevel at det er mulig å oppnå et mer korrekt valgresultat enn de foreløpige tallene som så langt er offentliggjort.

– Lær av Iraks feil

Begge de to afghanske presidentkandidatene er positive til Kerrys besøk i landet.

– Han kommer her for å løse den fastlåste situasjonen rundt valget. Jeg synes det er et bra tiltak, sier Ghanis talsmann Abdul Ali Mohammadi.

Abdullahs talskvinne Lailuma Ahmadi sier det er bra at det gjøres forsøk på å skille mellom gyldige og forfalskede stemmer i valget.

Storbritannias utenriksminister William Hague uttalte tidligere denne uken at Afghanistans ledere må lære av kriserammede Iraks feil og sørge for et ordnet maktskifte.

Irak er for tiden på randen av borgerkrig, og mange mener landets regjering har mislyktes fullstendig i å samle de ulike irakiske etniske og religiøse gruppene. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.