Beleiringen varte helt inn i morgentimene lørdag, før afghanske sikkerhetsstyrker klarte å nedkjempe opprørerne.

– Afghanske spesialstyrker har drept fire angripere som var innblandet i terrorangrepet i Kabul, sier talsmann Sediq Sediqqi det afghanske innenriksdepartementet.

– Dessverre ble også fire politifolk drept, legger han til.

En spansk politimann ble drept i angrepet rett ved ambassaden. Lørdag morgen døde hans kollega av skader han ble påført under beleiringen, opplyser innenriksdepartement i Madrid.

Bilbombe

Angrepet startet fredag kveld med at en kraftig bilbombe gikk av, før tre væpnede menn åpnet ild mot sikkerhetsstyrkene.

Minst ni sivile afghanere ble såret, mens nærmere 50 afghanere og utlendinger ble berget fra omkringliggende bygninger mens kampene pågikk i hele ni timer.

– Aksjonen tok tid fordi vil ville redde dem som var fanget i bygningene rundt. Vi var nødt til å handle forsiktig og på taktisk riktig vis, sier Kabuls politisjef Abdul Rahman Rahimi.

Afghanske politistyrker sikrer området hvor flere mennesker mistet livet i et ambassadestrøk i Kabul fredag kveld. FOTO: REUTERS/Omar Sobhani
Afghanske politistyrker sikrer området hvor flere mennesker mistet livet i et ambassadestrøk i Kabul fredag kveld. FOTO: REUTERS/Omar Sobhani (Foto: Reuters)

– Ikke mot Spania

En rekke eksplosjoner og skyting rystet ambassadestrøket i Kabuls hovedstad da Taliban gikk til angrep. Det skjedde få timer etter at president Ashraf Ghani uttrykte håp om at fredsprosessen med den ytterliggående opprørsgruppen kan gjenopptas innen få uker.

Ifølge vakter i området er gjestehuset en del av det spanske ambassadekomplekset, men Spanias statsminister avviser at ambassaden var mål for angrepet.

– Dette var ikke et angrep rettet mot oss, men mot et gjestehus som ligger like ved ambassaden, sa Mariano Rajoy under en presseorientering i Alicante fredag. Han sa videre at resten av de ansatte ved ambassaden var i sikkerhet og uskadd.

Talibans ansvar

Taliban tok på seg ansvaret for aksjonen. Opprørsgruppas talsmann Zabiullah Mujahid skrev på Twitter kort tid etter angrepet at selvmordsbombere hadde pekt ut et gjestehus som mål fordi det befant seg «utenlandske okkupanter» der.

– Krigen fortsetter i godt tempo, skriver Mujahid.

Den væpnede islamistbevegelsen har blitt rystet av en blodig intern maktkamp siden det ble bekreftet i sommer at Talibans myteomspunne leder mulla Omar døde to år tidligere.

Fremmarsj

Men kampene mellom rivaliserende Taliban-fraksjoner har ikke forhindret opprørerne i å innkassere en rekke seirer, deriblant en kortvarig erobring av provinshovedstaden Kunduz nord i Afghanistan i september.

Fredagens angrep skjedde få dager etter at minst 38 sivile og rundt 20 sikkerhetsstyrker ble drept i et Taliban-angrep mot flyplassen i Kandahar sør i landet.

Taliban har i årevis ført en væpnet kamp med det uttalte mål å kaste ut utenlandske styrker fra Afghanistan, samt styrte den vestligstøttede regjeringen i Kabul.

Fredssamtaler

Militæranalytiker Atiqullah Amarkhil i Kabul tror Talibans offensiv denne uken neppe var tilfeldig. President Ghani gjorde nylig et nytt fredsframstøt og inviterte representanter for opprørere til samtaler – mot at de legger ned våpnene.

– Dette er blitt et vanlig mønster. Straks det er snakk om fredsforhandlinger, gjennomfører Taliban store angrep, sa Amarkhil torsdag.

– Det viser enten at de ønsker å få fart på forhandlingsprosessen, eller at de forsøker å erobre terreng før de setter seg ved forhandlingsbordet, påpeker analytikeren.

 

Les også: Søkkrik investor kjøpte Monsen Røkke-leilighet

- Jeg har hatt en tendens til å se på innvandrere som sosialklienter på utplassering fra Nav

Vil merke svakere krone

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sjokolade for klima:

Sjokolade for klima
Med isbjørner og sjokolade kjemper de sivile organisasjonene med å få fokus for sine syn under klimaforhandlingene i Paris.
01:35
Publisert: