Oppdatert med uttalelser fra Espen Egil Hansen

Aftenposten holder allmøte for de ansatte torsdag formiddag.

- Det er snakk om en betydelig nedbemanning, sier sjefredaktør Espen Egil Hansen (50) til de fremmøtte.

Til DN forklarer Hansen at papiravisen har opplevd et stort fall i annonseinntektene.

- Den økonomiske situasjonen er alvorlig. Dette har jeg i dag redegjort for overfor de ansatte. Vi har kommet i en klassisk omstillingssituasjon. Kostnadssiden er for høy. De neste ukene skal vi arbeide med kostnadskutt. Det vil også medføre en reduksjon i bemanningen. Hvor stor den vil bli, er det alt for tidlig å si noe om, sier sjefredaktør Hansen.

- Vi har tradisjoner for å innbefatte de ansatte i den situasjonen vi nå er inne i. Jeg har ikke satt noen bestemt tidsplan på denne prosessen. Men det vil komme en konklusjon i løpet av de nærmeste ukene, sier Hansen.

Han forteller at Aftenpostens annonsefall har tiltatt i styrke denne våren og utover sommeren.

- Vi har hatt en oppsiktsvekkende vekst for digitale abonnenter. Men Aftenposten er Norges største papiravis. Derfor rammer annonsefallet oss hardt, sier sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten.

Bekymret stemning

Klubbleder Frank Lynum i Aftenposten sier de ansatte er bekymret etter å ha mottatt varsel om betydelige nedbemanninger.

- Dette er trist for oss i avisen. Mange av mine kolleger blir bekymret for fremtiden. Ikke bare på egne vegne, men også på vegne av sine kolleger, sier klubbleder Lynum.

Han sier det er dramatisk det som skjer i bransjen.

- Vi har den senere tid hatt nærmest kollaps i annonseinntektene for bransjen. Dessverre har ikke de digitale inntektene steget slik man ønsket. Redaksjonelt har det gått veldig bra i Aftenposten de senere månedene. Det har vært god stemning etter en bra nyhetssommer, sier klubbleder Frank  Lynum.

Redaksjonsklubben i Aftenposten har i underkant av 200 medlemmer. Lynum sier at det ennå ikke er klart hvor mange som må slutte.

- Klubben går nå inn i drøftelser med ledelsen. Det er tillyst et nytt allmannamøte i september, sier klubbleder Frank Lynum.

Varslet kutt i mars

Aftenposten har hatt en rekke nedbemanninger de siste ti årene. Den siste store runden var i 2012.

Tidligere i år uttalte sjefredaktør Hansen at han ikke ville utelukke nedbemanninger i Aftenposten i den nærmeste fremtiden.

- Jeg har ingen ansatte å miste, men vi må forholde oss til hvordan medievirkeligheten er. Ingen er hevet over det, sa Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen i mars i år.

Aftenposten mistet 133 millioner kroner i driftsinntekter ifjor. Omsetningen havnet på 1,6 milliarder.

Avishuset fikk et brutto driftsresultat på 143 millioner kroner, langt mer enn BT, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen, som tilsammen havnet på 43 millioner kroner. 

Sjefredaktør Espen Egil Hansen har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Høstjakt på kostnader

Polaris Media, som blant annet eier Adresseavisen i Trondheim, la frem sine tall torsdag morgen. Samtidig kunngjorde konsernsjef Per Axel Koch at han vil gjennomføre nye, resultatforbedrende tiltak i størrelsesorden 300 millioner kroner innen 2020.

DN skrev torsdag at OL har vært en økonomisk skuffelse for TV 2, og at dette kan påvirke både omfanget av og tidsplanen for tidligere annonserte kostnadskutt på 350 millioner kroner, som skal tas innen 2020.

– De som ikke liker kontinuerlig omstilling, vil jeg anbefale å jobbe et annet sted enn i mediebransjen, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Her besøker han skuespillere på filmsettet til NRKs storsatsing «Vikingane» på Avaldsnes.
– De som ikke liker kontinuerlig omstilling, vil jeg anbefale å jobbe et annet sted enn i mediebransjen, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Her besøker han skuespillere på filmsettet til NRKs storsatsing «Vikingane» på Avaldsnes. (Foto: NRK)
Tar to milliarder

Da DN gjennomgikk kostnadskuttene i norske mediehus før sommeren, var oppsummeringen at:

  • Mediebransjen i Norge har gjennomført kutt for over én milliard kroner de siste to årene.
  • Norske medier planla på det tidspunkt å kutte ytterligere en milliard kroner de kommende neste årene.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Det er full fyr i boligmarkedet. Mye tyder på at Finanstilsynet vil foreslå å stramme inn ytterligere.

 

Les også:

Nasjonal sikkerhetsmyndighet beskytter Tv2.no

OL-smell for TV 2 dnPlus

Tusenvis deler dette bildet på Facebook i protest  

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors på Twitter. Du kan også følge DN Etterbørs på Facebook

Se video:

Mimer seg til suksess
Sondre Rodriguez Pedersen (13) fra Drøbak har 660.000 følgere på appen Musical.ly. Slik mimer han seg til suksess.
01:14
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.