– Det blir en høyt prioritert oppgave, sier Per Christian Voss om å finne ny sjef.

Både styreleder og nestleder i Ahus-styret ble byttet ut onsdag formiddag, etter konfliktfylte tumulter i arbeidet med å finne ny Ahus-sjef.

Den konstituerte direktøren Stein Vaaler ville i forrige uke ikke sitte som konstituert lengre. Han oppfattet at han ikke hadde styrets tillit, fordi han ikke ble ansatt etter fem måneder med søk etter ny direktør. Da grep Helse Sør-Øst inn og kastet lederduoen i Ahus-styret – svenske Göran Stiernstedt og Trond Jensrud. Det var disse to som utgjorde ansettelsesutvalget, sammen med to ansatterepresentanter.

Men etter det DN erfarer var det ikke uenighet om at prosessen med å finne ny direktør måtte fortsette.

Motstandere

Hovedtillitsvalgt for legene ved Ahus, Åge Husby, mener at det nye styret må bruke tid, og for all del ikke forhaste seg i arbeidet med å finne ny sjef.

Om Vaalers kandidatur sier Husby:

– Jeg tror kandidaturet står som det har gjort. Vaaler har sine tilhengere, og definitivt også sine motstandere her. Det er absolutt noen som er motstandere og som ønsker å få en leder eksternt fra, som kan se situasjonen med litt andre øyne.

– Hva er ditt råd til en ny lederkandidat?

– Vedkommende må stille klare krav, både versus styret og eier. Økonomi er bakteppet i enhver prosess her. Det skaper ikke akkurat godt arbeidsmiljø, sier Husby.

En toppleder i norsk spesialisthelsetjeneste sier til DN at lederjobben ved Ahus i øyeblikket fremstår som den aller mest krevende i norsk spesialisthelsetjeneste.

Spurt tirsdag

Det var tirsdag ettermiddag Voss ble spurt om å ta oppgaven som styreleder. Han bestemte seg samme kveld, onsdag ble han utnevnt, og torsdag kveld skal han i møte med Helse Sør-Østs styreleder Per Anders Oksum og daglig leder Peder Olsen for å orienteres om situasjonen ved Ahus. Olsen var også styreleder for Ahus før Stiernstedt.

– Hvem andre skal du snakke med?

– Jeg må orientere meg om situasjonene og den prosessen som har vært. Det er viktig å lytte til alle som mener seg meningsberettiget, enten det er ansatte, politikere eller publikum, sier Voss.

Han mener det også er viktig å snakke med avtroppet styreleder om prosessen så langt.

– Hvilke kriterier legger du vekt på ved ansettelsen?

– Jeg kan ikke si noe spesifikt om lederjobben på Ahus. Men om det å være sykehusleder kan jeg si at man må forholde seg til en enorm interesse fra publikum. Jobben krever en person som balanserer forvaltning, politikk og det på drive en stor organisasjon med entusiasme og glød.

Om sin egen oppgave sier Voss:

– Jeg går til dette med en stor porsjon ydmykhet. Det er en oppgave som krever mye energi og oppmerksomhet om rammebetingelser. Det blir krevende og spennende, sier Voss som selv har vært sykehusdirektør.

Vaaler fortsetter som konstituert sjef inntil videre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.