Øystein Mæland var politidirektør og sjef for Politidirektoratet under terroraksjonene i Norge 2011. Han trakk seg med umiddelbar virkning 16. august 2012 i kjølvannet av rapporten fra 22. juli-kommisjonen. Han ble ansatt som ny assisterende direktør i Helsedirektoratet fra august 2013 og er nå altså tilsatt som ny toppsjef ved Ahus.

Mæland forteller til Dagens Næringsliv at han ble kontaktet at rekutteringsselskapet Delphi, som bisto i jakten på ny leder.

Kontaktet før påske

- Jeg har brukt god tid sammen med styreleder og styreutvalget med representanter for de ansatte, for å få best mulig oversikt over utfordringene i jobben og forutsetningene for å lykkes med jobben, sier Mæland om prosessen som har pågått fra rett før påske, sier Mæland.

Du forlater din nåværende jobb etter relativt kort tid?

- Det har vært noe av gjør at beslutningen har vært vanskelig er å forlate en jobb jeg hatt bare fra august i fjor. Men dette er en av de mest spennende lederutfordringene i norsk helsevesen. Når jeg fikk den utfordringen, den muligheten, synes jeg det var vanskelig å la det gå fra meg.

Mæland vil ikke komme med noen tydelige signaler om hva som blir det viktigste å gripe fatt i på sykehuset.

- Jeg må komme meg på plass, sier Mæland som tiltrer 12. mai.

Det har vært  langvarig strid om fremtidig ledelse ved det store sykehuset i Lørenskog utenfor Oslo. Sent i fjor fikk den forrige direktøren Hulda Gunnlaugsdottir sparken, blant annet etter opphetet strid  med sykepleierne om ny arbeidstidsordning. Siden har hennes viseadministrerende, Stein Vaaler (61) vært konstituert i stillingen. Vaaler har også sagt seg interessert i å  fortsette som permanent sjef.

Psykiater

Mæland har medisinsk embedseksamen fra 1986. I 2000 ble han godkjent som spesialist i psykiatri. Han har blant annet vært seksjonsoverlege ved Klinikk for psykiatri ved Aker sykehus ,  siviltjeneste som fengselslege ved Ullersmo landsfengsel og divisjonsdirektør for Psykiatrisk divisjon ved Ullevål universitetssykehus. Fra 2009 til 2011 var Mæland klinikksjef ved Klinikk for psykisk helse og avhengighet ved Oslo universitetssykehus.

Politiske roller

Mæland har også solid politisk erfaring fra AUF og Arbeiderpartiet. Han har vært statssekretær for en rekke justisministre, han har vært politisk rådgiver for utenriksminister Thorvald Stoltenberg og for olje- og energiminister Arne Øien.

Mæland var leder for AUF i Oslo 1979–1982, og sentralstyremedlem i AUF fra 1983 til 1989.

Kronglete prosess

Det har siste seks måneder vært stor strid mellom fag- og yrkesgrupper ved sykehuset om hvem som skulle bli den nye toppsjefen - og om andre spørsmål.  En første utlysningsrunde ga ingen søkere man fant kvalifiserte. Rekrutteringsfirmaet Delphi Consulting ble engasjert, men også uten å ha hell med å finne kandidat som kunne aksepteres. 

- Det er vel ingen som ønsker jobben som ”fyrbøter i helvete ”, kommenterte lege-tillitsvalgt Åge Husby da.

Ser du på dette som å bli fyrbøter i helvete?

- Nei. Alle vet at sykehusdirektørstilinger er krevende, men jeg ville ikke tatt denne jobben hvis jeg ikke hadde stor tro på at det var mulig å lykkes, sier Mæland til DN.

Er din bakgrunn skreddersydd for en stilling som dette?

Jeg kommer til denne stillingen med alt jeg har erfart før. Både ledererfaring fra stor sykehusvirksomhet og andre ting tror jeg er en styrke når jeg går inn i dette. Hvis jeg skal legge til grunn det styret har sagt, er det nettopp det styret har vektlagt. Erfaringsmessig og personlige egenskaper som de mener passer det de er på jakt etter på Ahus, sier den tidligere politikeren og Politidirektøren.

Kastet styret

I mars kastet sykehuseier Helse Sør-Øst hele Ahus-styret fordi man ikke klarte å samles om ny leder - tross varsel om at ny direktør skulle være på plass denne måneden. Da ble Per Christian Voss oppnevnt som ny styreleder etter Gøran Stiernstedt.

Ahus er Norges største akuttsykehus, med et opptaksområde på nær en halv million mennesker. Sykehuset har 9000 ansatte. Nye Ahus sto klart 1. oktober 2008. Det var bygget for en befolkning på 340.000 mennesker, etter befolkningsanslag fra 2004. I 2011 fikk Ahus utvidet sitt opptaksområde med 160.000 innbyggere, fra Aker universitetssykehus tidligere ansvarsområde(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.