Tirsdag møttes finansministeren, skattedirektøren og en rekke aktører i delingsøkonomien for å diskutere hva som må til for å sikre rettferdig og riktig skattlegging i nye, fremvoksende økonomien. Uber og Airbnb står i spissen, men i kjølvannet følger en rekke norske varianter.

Påstander om svart arbeid

I forkant har det ikke manglet på dem som har satt likhetstegn mellom delingsøkonomi og svart arbeid:

  • Dagsavisen skrev fredag 8. januar på lederplass at «den nye delingsøkonomien skjuler en enorm svart økonomi».
  • Kristin Krohn Devold i NHO reiseliv har tidligere uttalt at til DN at «de fleste [Airbnb-utleiere] driver svart, men er like skattepliktige som vanlige hotell» - men presiserer nå at dette gjelder kommersielle utleiere på verdensbasis.
  • Petter Stordalen kalte i VG mandag Airbnb «et system som innbyr til svart arbeid».
  • Klassekampen skrev tirsdag tittelen «Svarte småjobber tar av», i en sak hvor NHH-professor Guttorm Schjelderup sier at selvrapportering av inntekt øker faren for skatteunndragelse og produktsjef Ingebjørg Øra i Finn forteller at de anslår vekst i deres tjeneste for småjobber fremover.

DN har bedt alle fire belegge påstandene. Petter Stordalen skriver at han ikke ønsker å kommentere saken videre. Svaret til de tre andre kan du lese her.

Nyheter om delingsøkonomien? Følg med på dngrunder.no og @dngrunder på Twitter.

Visepolitimester i Oslo: – Jeg anklager ikke Uber for noe som helst. Jeg anklager politikerne når jeg tenker meg om

Skattedirektøren: – Tvert imot

Skattedirektør Hans Christian Holte (50) er uansett ikke overbevist.

– Hypotesen om at det er mer svart arbeid her, er en hypotese det er lite grunnlag for å si at er bekreftet, sier han.

Oscar Hellenes (23) er gründer i Lotel, et norsk selskap som gjør det mulig å sette bort alt det praktiske ved Airbnb-utleie. Han mener noen forsøker å male et skremselsbilde av dem og andre selskaper i delingsøkonomien.

– Alle aktører blir nå mistenkeliggjort på tynt grunnlag. Vi forsøker som best vi kan å opplyse våre kunder om hva de skal betale i skatt og hvordan de innberetter skatten. Alle som jobber i Lotel betaler skatt og vi betaler moms på våre tjenester, sier han.

Les mer: Lager minihotell med Airbnb

Debatt: – Det er milliardæren mot mannen i gata

Skattedirektør Hans Christian Holte og finansminister Siv Jensen i samtale under NHOs rundebordskonferanse om delingsøkonomi og skatt tirsdag 12. januar. Foto:
Skattedirektør Hans Christian Holte og finansminister Siv Jensen i samtale under NHOs rundebordskonferanse om delingsøkonomi og skatt tirsdag 12. januar. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)
 

– Vi blir mistenkeliggjort

Han får støtte av daglig leder Arne Kvale (24) i budbiltjenesten Zoopit og Kim Haagensen (31) i renholdsfirmaet WeClean.

– Vi gjør alt lovlig og etter boken, så vi er ikke i noen gråsone, sier Haagensen.

– Vi blir mistenkeliggjort, sier Kvale.

– Stordalen og andre reiselivsaktører har enda ikke klart å komme på banen med gode argumenter eller forskning som tyder på at det er mer skattesvindel i selskaper som finner gjestene via Airbnb, enn selskapene til Stordalen og andre store aktører som for eksempel bruker Hotels.com, sier Hellenes.

Digitalt er sporbart

– Vi er selvsagt ikke naive, men vi har ikke noe solid grunnlag for å si at den nye delingsøkonomien har større innslag av svart økonomi enn ellers i samfunnet. Det er ingen grunn til å peke ditover, kriminalisere eller si at det er spesielt store problemer der. Tvert imot ligger det muligheter der, sier skattedirektør Holte.

Mulighetene Holte snakker om handler om at delingsøkonomien er en heldigital økonomi.

Enkelt forklart: Det finnes ingen penger å gjemme i madrassen når alt skjer via en app – elektronisk og sporbart. Å få delingsøkonomiselskapene til å åpne sine transaksjonsregistre og dele dem med skatteetaten er derfor en førsteprioritet, forteller direktør Håkon Haugli i Abelia, som er en del av NHO og har Uber og flere andre delingsøkonomiselskaper som medlemmer.

– Det må være et ufravikelig krav, sier han.

Administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia mener bedrfiter i delingsøkonomien blir mistenkeliggjort på feilaktig grunnlag. Foto:
Administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia mener bedrfiter i delingsøkonomien blir mistenkeliggjort på feilaktig grunnlag. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)
 

Vil de åpne bøkene?

Også finansminister Siv Jensen bekrefter at det vil være avgjørende at aktører som Uber og Airbnb gjør det enkelt å rapportere inn inntekt. Uber gjennomfører allerede et prøveprosjekt i Estland der sjåførene automatisk kan sende informasjonen om sin inntekt direkte til skatteetaten via mobilen.

Airbnb deler derimot ikke denne informasjonen noe sted per i dag, og Airbnbs nordiske sjef Aja Guldhammer vil ikke svare direkte på DNs spørsmål Airbnb vil være villig til å åpne sine transaksjonsregistre.

Les mer: Silicon Valley-gründer inn i ni norske selskaper

Les mer: Ukjent nordmann bak en av de 50 beste appene i verden

Tragedie skapte app-idé

Etter en voldtektssak i Trondheim, fikk gründerne i Flare ideen til en sikkerhetsapp som lar deg sende ut et nødsignal som oppgir posisjonen og telefonnummeret ditt til alle i nærheten.

I serien «DNs pitchekonkurranse» (se alle deltagerne her) får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Ideen ble født ut av en tragedie
Etter en voldtektssak i Trondheim, fikk gründerne i Flare ideen en sikkerhetsapp som lar deg sende ut et nødsignal som oppgir posisjonen og telefonnummeret ditt til alle i nærheten.
00:56
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.