Det er transaksjoner funnet på en konto i Monaco tilhørende den fengslede Petrobras-toppen Jorge Luiz Zelada som nå får Akastors datterselskap Fjords Processing til å igangsette en intern korrupsjonsgranskning.

– Fjords Processing har ikke kjennskap til, eller er blitt anklaget for å ha gjort noe ulovlig. Likevel har selskapet, i samarbeid med eksterne rådgivere og sin eier Akastor iverksatt en intern granskning for å undersøke dette nærmere, sier kommunikasjonsdirektør Tore Langballe i Akastor.

På kontoen til Petrobras-toppen er det funnet to overførsler på tilsammen 93.712,50 dollar, rundt 820.000 kroner, merket Bacalao, P54 og KPS. Disse overførslene skal ha funnet sted i 2007. P54 er navnet på et flytende produksjonsskip som ble bygget ved Jurong-verftet i Singapore, mens KPS tolkes som en forkortelse for Aker Kværner Process Systems. Aker Kværner Process System som nå er del av Akastors datterselskap Fjords Processing, fikk en underleveranse på flere titall millioner dollar til produksjonsskipet P54 i 2004. Det er ikke kommet frem noen opplysninger så langt om hvem som skal ha overført beløpet på tilsammen vel 93.000 dollar til Zeladas konto.

Fengslet

Jorge Luiz Zelada var inntil 2. juli i år sjef for den internasjonale virksomheten til Petrobras. Det betød at han hadde ansvaret for blant annet forhandlinger med internasjonale selskaper. I sommer ble imidlertid Zelada fengslet og dradd inn i det som nå er verdens største korrupsjonssak, Lava Jato eller Operasjon Bilvask. Lava Jato-skandalen har røtter tilbake til 2004 da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil gikk sammen og laget et kartell som hadde som formål å svindle Petrobras. Innad i kartellet, eller klubben som den kalte seg selv, ble det bestemt hvem som skulle vinne anbudene med Petrobras. Anbudene ble skrudd opp med 20 prosent, og opp mot tre prosent ble betalt i bestikkelser. Bestikkelsene ble fordelt mellom toppdirektører i Petrobras og de største politiske partiene i landet – de samme politiske partiene som utnevnte Petrobras-direktørene.

Kjell Inge Røkke er største eier i Akastor.
Kjell Inge Røkke er største eier i Akastor.
Så langt har brasilianske påtalemyndigheter tatt ut tiltale mot 173 personer i saken. Over 14 milliarder kroner påstås betalt i bestikkelser til korrupte Petrobras-direktører og politikere.

Nevnt i tilståelse

Jorge Luiz Zelada er siktet for korrupsjon i Brasil og regnes som en sentral spiller i det korrupte nettverket. På bankkontoer i Monaco tilhørende Petrobras-toppen skal det ha blitt beslaglagt over 11 millioner euro, over 100 millioner kroner.

Det er Pedro Barusco, en annen Petrobras-topp, som i rettslige avhør knytter Kværner Process Systems til transaksjonen på Zeladas konto. I avhøret som Dagens Næringsliv har tilgang til, sier Barusco at han tror at det relativt lave beløpet tyder på at det er betaling for en «liten tjeneste» som er blitt gjort i tilknytning til produksjonsskipet P54. Barusco tror betaling kan ha skjedd gjennom en brasiliansk representant. Barusco husker i avhøret ikke hvem som var Aker Kværner Process Systems representant i Brasil. Barusco har ikke kjennskap til at dette selskapet deltok i betaling av bestikkelser. Akastor er kjent med opplysningene.

– Denne type informasjon tar vi alvorlig. Da er det riktig å gjøre nødvendige undersøkelser. Fjords Processing har, som alle selskaper eid av Akastor, nulltoleranse for korrupsjon, sier Tore Langballe.

Kristian Monsen Røkke har fått en ubehagelig sak i fanget etter at han startet som direktør i selskapet i august. Foto: Gorm K. Kaare
Kristian Monsen Røkke har fått en ubehagelig sak i fanget etter at han startet som direktør i selskapet i august. Foto: Gorm K. Kaare (Foto: GORM K GAARE)

Viktig kilde

Pedro Barusco er en av de viktigste kildene til brasiliansk politi i etterforskningen av korrupsjonssaken. Gjennom tilståelsesavtaler har en rekke av de siktede i korrupsjonssaken forhandlet seg frem til sterkt reduserte straffer mot at de forteller alt de vet om saken. Selv bor Barusco hjemme i sin fasjonable bolig i en av Rio de Janeiros bydeler etter å ha lagt alle kort på bordet.

– Barusco var den smarteste. Da han forsto at han kom til å bli fengslet, tok han kontakt og ville fortelle. Han betalte tilbake 100 millioner dollar av bestikkelsene, fortalte politiadvokat Filipe Hille Pace i det føderale politiet i Curitiba til Dagens Næringsliv lørdag.

Barusco har fortalt hvordan han sammen med Zelada og Zeladas forgjenger laget regneark over hvordan bestikkelser skulle fordeles mellom dem. Når det gjelder betalingen knyttet til Akastors datterselskap er den ikke fordelt til andre, ifølge rettsdokumenter.

Barusco og andre som inngår tilståelsesavtaler har forbud mot å snakke offentlig om saken. Kilder Dagens Næringsliv har vært i kontakt med, antyder at Jorge Luiz Zelada kan være den neste som inngår en tilståelsesavtale.

Zelada er knyttet til Raul Schmidt som var agent og tidligere direktør for det norske selskapet Sevan Marine som nå er under etterforskning av Økokrim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele saken.