Det Kjell Inge Røkke-kontrollerte investeringsselskapet Aker ASA sparer 20 millioner kroner årlig på å avslutte samarbeidet med skilandslaget, ifølge selskapets årsrapport.

Første mai er det slutt på samarbeidet som de siste fem årene har gitt Norge 29 olympiske medaler og verdensmesterskapstitler. Da overtas stafettpinnen av Sparebank 1-konsernet, som blir ny hovedsponsor.

"Samarbeidet har intensivert den resultatorienterte kulturen i Aker, styrket selskapets bånd til porteføljeselskapene og gjort det til et av Norges mest respekterte industriselskaper", skriver Aker-sjef Øyvind Eriksen i sitt brev til aksjonærene fredag.

I et separat brev i forrige uke takker også Kjell Inge Røkke for suksessen.

- Øyeblikkene med Aker på lua har vært mange og sterke. Vi kommer også til å savne klubbkveldene, middagene med smørerne og mentorsamtalene med lederne. Men først og fremst vil ta med oss stoltheten over å ha fått anledning til å være med på en unik periode i norsk langrennssport, skriver Røkke.

Kutter i privatjet

Slutten på samarbeidet er bare ett av grepene Aker tar for å redusere sine administrasjonskostnader i kjølvannet av oljeskrellen. Nå selger også Aker halvparten av selskapets privatjet, som vil redusere selskapets kostnader med 10-15 millioner kroner årlig, ifølge årsrapporten.

"Disse to grepene alene vil redusere Akers kostnader med rundt 15 prosent årlig", skriver Eriksen.

Tidligere har Røkke-selskapet meldt om frys av lønninger og reduserte bonuser for ledende ansatte.

"Ansatte med en lønn på over 1,5 millioner kroner har ikke fått lønnsøkning, mens andre ansatte har fått en inflasjonsjustert lønnsøkningpå to prosent", påpeker Aker-sjefen.

Sender signaler

Samtidig foreslås frys av kompensasjonsnivået til styremedlemmene, fremgår det.

"Disse beslutningene er finansielle signaler til de Aker-eide selskapene", sier Eriksen.

Oljeskrellen har gitt et tøffere klima for Aker-selskaper som oljeselskapet Det norske og offshoreentreprenør Aker Solutions.

- Aktivitetsnivåene er mer usikre enn de har vært på lenge. En vedvarende nedgang vil også eksponere vår virksomhet for en ny, smertefull restruktureringsprosess, sier han.

Antyder endringer

Mens Aker-konsernet ved inngangen til 2015 hadde en samlet ordrereserve på 100 milliarder kroner, er variasjonen stor mellom porteføleselskapene, påpeker Aker-sjefen.

Dermed kan konsernet bli tvunget til å kjøre restruktureringsprosesser.

- Dersom vi er nødt til å ta slike grep, vil vi ta hensyn til kjernekompetansen og kapasiteten som våre leverandørselskaper har utviklet over flere tiår, sier Eriksen.

Les også:
14 millioner til Røkkes høyre hånd  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.