Etter at Aker-konsernet fredag morgen annonserte at det slår sammen oljeselskapet Det norske med BP Norge, grubler oljeekspertene over betydningen for land og folk.

- Dette en ny type integrasjon, sier oljeprofessor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger.

- I Norge er dette en integrasjon mellom et oppstrømsselskap og en leverandør. Det er et tegn i tiden. Det kan tolkes som et ytterligere tiltak for å få bukt med kostnadene, sier han.

Ingen armlengdes avstand

Ulempen er at en slik integrasjon gjør at det ikke lenger blir noen armlengdes avstand mellom aktørene.

Spørsmålet er om det nye oljeselskapet vil stå helt fritt til å velge den beste leverandøren i forbindelse med en utbygging, for eksempel. Skattlegging er en annen sak. Oljeselskaper betaler mye høyere skatt enn leverandører, og incentivene er dermed sterke for å dytte kostnader over på oljeselskapsbiten og inntektene på leverandørbiten innenfor et konsern.

Det har i tidligere tider versert nettopp slike skattediskusjoner rundt Akers selskaper, som da oljeselskapet Aker Exploration brukte riggselskapet Aker Drilling.

- Det reiser en del spørsmål, sier Mohn.

- Samtidig er det slik at BP Norge ikke står foran store utbyggingsoppdrag, sier han.

Han noterer seg at BP internasjonalt i flere år har slanket porteføljen. I Norge er det lenge siden selskapet har vært aktivt på letefronten. Spekulasjonene har lenge gått om at internasjonale storselskaper er på vei bort fra norsk sokkel fordi de nye letemulighetene ikke er lovende nok.

Positivt for Røkke

Aksjeanalytikerne regnet også fredag morgen på betydningen av oppkjøpet. Aker vil eie 40 prosent av det nye selskapet, øvrige Det norske-aksjonærer 30 prosent, og BP vil kontrollere 30 prosent.

Gjennom en intrikat transaksjon betaler i tillegg Aker rundt åtte milliarder kroner i kontanter til BP i oppgjøret.

Aksjeanalytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank mente fredag morgen at transaksjonen absolutt var fordelaktig for Røkke-siden.

- Garantert opp i dag, sa han før børsåpning.

Flytter fra Trondheim

Det norske-talsmann Rolf Jarle Brøske i Trondheim beskriver sammenslåingen i store ordelag.

- Det er en stor dag. Det er en enorm milepæl for Det norske. Det er et helt unikt industrielt samarbeid, sier Brøske.

Trondheims-patriotene må likevel sluke ett nederlag. Hovedkontoret for det nye selskapet blir lagt til Akers nye hovedkontor ved Fornebuporten. Flesteparten av de ansatte vil være i Stavanger. Hva som skjer med Trondheims-kontoret, er mer uklart.

- Det er ingen planer om endring på det, sier Brøske.

Les alt om saken:
Det norske oljeselskap og BP Norge fusjonerer
Det norske oljeselskap tar av på børsen
Klare for «betydelige» kostnadskutt
Avviser behov for å hente penger
Oljeministeren: - Spennende  

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Asia i dag: Solenergi truer millioner av arbeidsplasser  

Reiseplaner? Sjekk de ekstreme unntakene hvor valutaene er blitt betydelig billigere for nordmenn.

– Største fiaskoen i nordisk hotellhistorie dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Dette må du vite om «Brexit», milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.