Før børsåpning ble det kjent at Kjell Inge Røkke-kontrollerte Det norske oljeselskap og det britiske oljeselskapet BP fusjonerer.

Fusjoneringen skjer ved at Det norske oljeselskap kjøper BPs norske virksomhet for 10,8 milliarder kroner. Selskapet får navnet Aker BP.

- Dette er en strålende avtale, sier Kjetil Bakken, senioranalytiker i Carnegie, til DN:.

- Det er sannsynligvis en god deal for BP også, men for Det norskes aksjonærer er dette virkelig gode nyheter, mener han.

Fredag morgen stiger Det norske-aksjen 9,6 prosent på Oslo Børs.

- Jeg tror aksjen skal veldig mye opp i dag, sier Bakken.

Betaler utbytte

Det norske skriver i en melding fredag morgen at «transaksjonen gir styrket drift, større kostnadseffektivitet og økt vekstpotensial, slik at selskapet kan betale utbytte».

- Vi mener dette er en positiv transaksjon for selskapet, sier oljeanalytiker Trond Omdal i meglerhuset Pareto til DN.

- Dette gjør at det faktisk kan betale utbytte og det hjelper på gjeldssituasjonen, påpeker han.

Stor nyhet

Aker-systemet til Kjell Inge Røkke eier i dag 50 prosent av Det norske. Etter sammenslåingen vil Aker være største eier av Aker BP med 40 prosent, mens BP og de øvrige Det norske-aksjonærene eier 30 prosent hver.

Nyheten om sammenslåingen er litt overraskende, mener Fearnley Securities-analytiker Bruce Diesen

- Aksjen har vært veldig sterk, så det har vært noe spekulasjon om at noe kunne skje. Man kunne kanskje tenkt at noen ville kjøpe Det norske oljeselskap, men ikke fusjonere. Det er det som gjør denne avtalen overraskende, sier han til DN.

Bakken i Carnegie er enig.

- Vi har for så vidt sett noen signaler, senest på kapitalmarkedsdagen til Aker og Det norske denne uken. Men vi ble overrasket over at skjedde så fort, sier han og tilføyer:

- Av de selskapene på norsk sokkel som har mulighet til å være med på en slik avtale, virker dette som den best mulige kombinasjonen.

Dobler produksjon

Det sammenslåtte selskapet vil ha en portefølje på totalt 97 lisenser på norsk sokkel, der de er operatør på 46 av dem. Totalt har selskapet reserver, såkalte P50-oljereserver, på 723 millioner fat.

Dagsproduksjon blir på totalt rundt 122.000 fat per dag. Dette er mer enn dobbelt så mye som Det norske hadde alene i fjor.

- Dette blir et selskap med mye olje gjennom Valhall-feltet, Ula og Skarv. Selskapet vil ha mye reserver og en relativ langsiktig produksjonsprofil. Det vil også bli et med diversifisert selskap. Det alene bør gjøre at prisingen går opp, i tillegg til at selskapet betaler utbytte allerede i år, sier Bakken.

Les alt om saken:
Det norske oljeselskap og BP Norge fusjonerer
Det norske oljeselskap tar av på børsen
Klare for «betydelige» kostnadskutt
Avviser behov for å hente penger
Oljeministeren: - Spennende
- Det reiser en del spørsmål

Følg markedene med DN Investor

Les også på DN.no:

Asia i dag: Solenergi truer millioner av arbeidsplasser  

Reiseplaner? Sjekk de ekstreme unntakene hvor valutaene er blitt betydelig billigere for nordmenn.

– Største fiaskoen i nordisk hotellhistorie dnPlus  (DN+)

Se DNtv:

Det Norske kjøper BP norge for 10,8 milliarder
01:14
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.