Helt siden starten har oljeselskapet Det norske profilert seg maksimalt som Midt-Norges oljeselskap, og har høstet politisk goodwill som det eneste større oljeselskapet basert i Trondheim.

Nå forsvinner både navnet og hovedkontoret i fusjonen der hovedeier Aker slår selskapet sammen med BP Norge og plasserer administrasjonen på Fornebu.

- Det synes jeg er litt sørgelig, at det som ble utviklet i Trøndelag og skulle være det midtnorske oljeselskapet blir fusjonert bort, sier nordtrønder Marit Arnstad.

Hun er Senterpartiets parlamentariske leder og tidligere olje- og energiminister.

- Den gangen Aker gikk inn i selskapet, var Aker veldig opptatt av den midtnorske tilknytningen. Men sånne ting holder ikke så lenge, sier hun.

- Det er synd for Midt-Norge og synd for selskapet.

Vil kjempe

Arnstad mener det er lite å gjøre med selve fusjonen, og hun har også forståelse for at selskaper søker sammen i tøffe tider med lav oljepris. Nå vil hun likevel kjempe for at det nye selskapet ikke svekker miljøet i Trondheim eller flytter driftsoppgaver fra byen. Det har allerede stått strid om driftsorganisasjonen for Ivar Aasen-feltet, som Stortinget la til Trondheim da politikerne vedtok feltets plan for utbygging og drift (Pud).

- Det mener jeg ikke endres. Man vil ikke omberamme eller endre Pud på grunn av en fusjon. Det ligger forpliktelser om tilstedeværelse som ble flagget også muntlig rundt PUDen, om å ha sterke driftsmiljø i Trondheim, sier hun.

Trønderpolitikerne husker sånt.

- Jeg tror nok noen vil være opptatt av det. Det man forpliktet seg til, må også gjelde et fusjonert selskap, sier hun.

Fornebuporten

Ifølge Det norske-talsmann Rolf Jarle Brøske skal det nye oljeselskapet ha hovedsete ved det nye Aker-hovedkontoret ved Fornebuporten, selv om flesteparten av de ansatte i det sammenslåtte selskapet befinner seg i Stavanger. Brøske, som også er Høyre-politiker i Trondheim, sier det ikke foreligger planer om flytting av Trondheims-kontoret.

I Trøndelag har man likevel vært nervøse allerede før Røkkes siste grep. Det finnes i dag bare ett Trondheims-bosatt medlem av konsernledelsen, resten bor i Stavanger og Oslo.

Les mer:
Det norske oljeselskap og BP Norge fusjonerer
Det norske oljeselskap tar av på børsen
Klare for «betydelige» kostnadskutt
Avviser behov for å hente penger
Oljeministeren: - Spennende
- Det reiser en del spørsmål

Følg markedene med DN Investor

Les også på DN.no:

Asia i dag: Solenergi truer millioner av arbeidsplasser  

Reiseplaner? Sjekk de ekstreme unntakene hvor valutaene er blitt betydelig billigere for nordmenn.

– Største fiaskoen i nordisk hotellhistorie dn+  (DN+)

Det Norske kjøper BP norge for 10,8 milliarder
01:14
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Dette må du vite om «Brexit», milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.