Fungerende konsernsjef Øyvind Eriksen klarer ikke å levere i tredjekvartal - til tross for at analytikerne på forhånd hadde tatt ned estimatene.

Les mer: Jekker ned forventningene til Aker Solutions

Aker Solutions hadde i tredje kvartal den svakeste driften siden finanskrisen sto i full blomst. Man må tilbake til fjerde kvartal i 2008 for å finne et svakere driftsresultat fra selskapet, dengang ordreinngangen stupte og usikkerheten om framtiden var på sitt verste.

Tykk ordrebok
Selskapet velger selv å fokusere på ordreboken i sin pressemelding om resultatet. Ordreboken er på 58,5 milliarder kroner, mot forventninger på 58,1 milliarder kroner. Det er en nedgang på 1,9 milliarder fra forrige kvartal, men tilsvarende for tredje kvartal i fjor var 56,4 milliarder.

- Ordreboken er på et tilfredstillende nivå. Vi har sikret noen veldig viktige nye kontrakter i løpet av kvartalet. Vi har hatt vekst i eksisterende kontrakter og aktiviteten er høy. Alle forretningsområder er travle i arbeidet for å hente inn i nye kontrakter, men vi opplever at en del kontrakttildelinger blir utsatt, sier Eriksen i pressemeldingen.

Ordreinngangen slår også forventningene - den er på 11,9 milliarder kroner, mot ventet 9,27 milliarder.

Aker Solutions varslet nylig et svakt negativt EBITDA-resultat i Prosess & Construction-virksomheten i tredje kvartal etter reversering av tidligere bokført resultat Longview- kraftprosjektet i USA.

Les: Her er analytikernes Aker Solutions-dom

Selskapet skriver i rapporten at alle prosjekter med unntak av Longview har stabile resultater.

Likevel er konklusjonen at selskapet har en negativ kontantstrøm fra driften på 315 millioner kroner i tredje kvartal.

- Sunn finansiell posisjon
Kontanter og kontantekvivalenter var ved utgangen av tredje kvartal 1,5 milliarder kroner, skriver TDN Finans. Utrukne kommitterte kredittfasiliteter utgjorde 2,8 milliarder kroner, som gir en total likviditetsreserve på 4,3 milliarder kroner.

Egenkapitalandelen ved slutten av tredje kvartal var 23,1 prosent mot 22,4 prosent ved utgangen av andre kvartal 2010.

"Selskapet har en sunn finansiell posisjon med et komfortabelt gjeldsnivå", skriver selskapet i rapporten.

Driftsresultatet er selskapets dårligste på lenge, mens omsetningen er litt opp fra de to foregående kvartalene. Resultat per aksje er 1,17 kroner, som er det laveste på de fem siste kvartalene.

Les også: - Disse selskapene må levere nå

DN.no er tilstede på presentasjonen av Aker Solutions tredjekvartalsresultater senere i formiddag.