Offshoreentreprenør Aker Solutions foreslår en deling av selskapet i to, der subsea, umbilicals, engineering og mmo vil skilles ut under navnet Aker Solutions, ifølge en melding onsdag, melder TDN Finans.

- Som dere forstår er dette en stor dag for selskapet, sier Øyvind Eriksen på selskapets resultatpresentasjon onsdag morgen.

Lager nytt selskap

«Selskapet vil være bedre strategisk strømlinjeformet, med et smalere fokus og dypere synergier (..)», heter det i meldingen.

De gjenværende virksomhetene, herunder Drilling Technologies, Aker Oilfield Services og Process Systems vil utvikles som del av et nytt investeringsselskap, som omdøpes «Akastor» ved oppsplittingen.

«Disse virksomhetene vil dermed ha større strategisk frihet til å utvikle seg individuelt både gjennom organisk vekst og transaksjoner», heter det.

Lover økt avkastning

Konsernsjef Øyvind Eriksen venter høyere avkastning i det nye Aker Solutions.

- Det nye Aker Solutions vil nyte godt av større synergier og mer koordinert kundetilnærming, som leder til en sterkere markedsposisjon og høyere og mer forutsibar avkastning på kapitalen, sier Eriksen.

Det nye Aker Solutions vil være fokusert på dypvanns og subsea-oljeservicemarkedene, i områder med driftsmessige, kommersielle og strategiske likhetstrekk.

Aker Solutions venter "raskere realisering" av synergier der subsea og feltdesign-områdene har de samme kundene og samme hovedmarkeder.

Får én ny aksje

Utskillelsen ventes å skje rundt slutten av september, og begge selskaper vil være notert på Oslo Børs. Eksisterende aksjonærer vil få en ny aksje i Aker Solutions for hver aksje de har i dag, og beholde aksjene i dagens Aker Solutions.

Aker Solutions' største aksjonærer Aker Kværner Holding og Aker har godkjent planene, og det vil holdes ekstraordinær generalforsamling i august for å behandle forslaget.

Ny Aker Solutions-sjef

Aker Solutions' Brasil-sjef Luis Araujo vil bli sjef for virksomheten som skal skilles ut i det nye Aker Solutions, mens Converto-partner Frank Ove Reite blir konsernsjef for de øvrige virksomhetene som omdøpes til «Akastor».

Konsernsjef Øyvind Eriksen, som også er arbeidende styreleder i Aker Solutions, vil fortsette som styreleder i Aker Solutions.

- Selv om jeg vil fortsette å spille en aktiv rolle som styreleder er det på tide med ny ledelse for å ta disse selskapene fremover, sier Eriksen.

Aker Solutions-finansdirektør Leif Borge blir finansdirektør i Akastor, mens Svein Oskar Stoknes, som leder finansavdelingen i subsea-området, blir finansdirektør i nye Aker Solutions.

Akastor vil også eie finansielle eiendeler og eiendom tilsvarende rundt 20 prosent av balansen.

Drilling Technologies vil være den største virksomheten i Akastor, med rundt 60 prosent av resultat og bemanning.

Aker Solutions-aksjen AKSO er ned 5,75 prosent til 95,85 kroner på Oslo Børs så langt onsdag.

Les også:
Støtter oppsplittingen av Aker Solutions  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.