- Vi har fulgt Kaombo-prosjektet over lang tid, og har hatt den muligheten som en del av våre planer, sier Øyvind Eriksen til DN.

Tirsdag morgen kunne han melde til markedet om at 14 milliarderskontrakten var i havn. Det sikrer selskapet arbeid til minst 2018.

- Det var en viktig kontrakt for Aker Solutions. Det er mange som har jobbet godt og lenge for å vinne kontrakten med Total, sier Eriksen.

Både analytikere og Aker Solutions selv peker på to forhold som har gjort at selskapet nå lykkes med taktikken:

  • Lokalt innhold

  • Et strategisk og langsiktig forhold med Total

Lokalt innhold

For tre år siden tapte Aker Solutions kampene om store kontrakter i blant annet Angola og Brasil på grunn av manglende lokalt innhold. Nå har Aker Solutions tatt grep. Lokalt innhold er på plass. Både i Petrobras-kontrakten, som ble annonsert forrige uke, og i tirsdagens enorme kontrakt med Total er lokalt innhold et viktig element i avtalen.

- Aker Solutions har brukt lang tid og store ressurser på å finne en god samarbeidspartner i Angola. Det å være trygg på at det er en lokal partner som forstår og deler kravene til rydding forretningsførsel har vært sentral i det arbeidet, forteller Eriksen.

Angola er et av verdens mest korrupte land. Det gjør lokalt innhold mer komplisert.

- Vi har gode erfaringer med våre samarbeidspartner så langt og vi har også i søket etter en partner innhentet eksterne evalueringer og erfaringer som støtter dette inntrykket, sier Eriksen.  

Aker Solutions Joint Venture-avtale ble inngått i fjor sommer. Totalt i prosjektet med utviklingen av Kaombo skal mer enn 14 millioner arbeidstimer utføres på lokale verft, opplyser Total.

Forholdet til Total

Det andre grepet som nå gir resultater, er satsingen på et knippe kjernekunder. Analytiker Frederik Lunde i Carnegie fremhever Aker Solutions' forhold til de største Subsea-aktørene i verden, Statoil, Petrobras og Total.

- Er det en bevisst strategi?

- Ja, det er en strategi som vi la for tre-fire år siden. Vi satset på de oljeselskapene vi forventet skulle investere mest i subsea i de største subsea-områdene i verden, sier Eriksen.

Han understreker at kontrakten i Angola styrker ytterligere kunderelasjonen til Total, som er et av de viktigste aktørene innen subsea.

- Og det er et kvantesprang for oss i Vest-Afrika, sier Eriksen.

- Dere har jobbet lenge for å få store kontrakter i Vest-Afrika. Er det det som føles best med denne kontrakten?  

- Det må sees i sammenheng med en kontrakt for en tid tilbake med Total for Moho-feltet. Den teknologien vi skal leveretil Kaombo er den samme som til Moho. Både for oss og kunden er det klare synergier mellom de to prosjektene som vi nå drar nytte av, sier Eriksen.

Fare for stopp

Total meldte mandag at partnerne i Kaombo hadde besluttet å gå videre med prosjektet etter å ha kuttet kostandene fra 20 til 16 milliarder dollar, og fastsatt oppstart til 2017

- Total skriver i sin melding at kostnadene i prosjektet er kuttet med fire milliarder dollar. Er det noe som påvirker dere?

- For Aker Solutions har dette vært en ordinær tilbuds- og kontraktsforhandling, sier Eriksen.

- Var dere redd for at det ikke skulle bli noe av?

- Vi har hatt Kaombo-muligheten som en del av våre planer, og lagt til grunn at det blir gjennomført, men sikker kan en leverandør aldri være, for det er det operatøren som bestemmer, sier Eriksen.

Total har vært i Angola siden 1953, og omtaler det vest-afrikanske landet som sitt høyest prioriterte område fremover. I tillegg til Kaombo som dekker seks av tolv funn i en blokk, er det snart oppstart på CLOV-feltet. Total har også tre letebrønner planlagt i Kwanza-bassenget i år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.