Den nyetablerte Bergensbanken Monobank fullførte nylig en emisjon på 165 millioner kroner, hvor alpinist Aksel Lund Svindal og faren deltok i betydelig grad. Sammen er de to blant de 25 største aksjonærene. Banken har forbrukslån med høy rente som satsningsområde.

- Vi har veldig god erfaring med den typen forbrukerbanker. Vi sitter ganske godt inne i Bank Norwegian også, og det har vært et lite eventyr for oss, Svindal senior til DN.

Bank Norwegian knaller til

Ny karriere som investor

I starten av november fortalte Lund Svindal at han ville utvikle oppstartsselskaper.

Svindal ble med på eiersiden i startupstudioet Norselab i sommer, og sitter i styret i selskapet.

Norselabs største prosjekt er Skioo, en mobilapplikasjon som formidler betalingsløsninger i alpinanlegg.

- Jeg ser mange likhetstrekk mellom å bygge opp selskaper og det å være idrettsutøver. Du har ansvaret for egen prestasjon, og ingen andre å skylde på om du feiler. Det er det samme som i idrett; om jeg gjør det bra og vinner, er det jeg som får betalt for det. Om jeg ikke presterer er det meg det går utover, sa Svindal til DN.

Eier 1,8 millioner aksjer

Bjørn Olaf  Svindal  ønsker ikke å utdype hvor mye han og sønnen har tjent på Bank Norwegian. Aksjen har steget 174 prosent på OTC-listen siden den ble handlet første gang i juni 2014.

- Dere tror dette kan bli et nytt eventyr?

- Ikke i samme grad, men jeg tror fort aksjen går over tegningskursen i hvert fall, svarer han.

Svindal senior sier han og alpinistsønnen er fornøyd med tildelingen de fikk i emisjonen. Sammen eier de 1,8 millioner aksjer i banken, som det har betalt 2,25 millioner kroner for.

- Vi har i utgangspunktet ikke planer om å kjøpe mer aksjer i selskaper, sier han, men understreker at dette vil kunne avhenge av utviklingen i aksjen.

Svindal opplyser at familien har solgt seg ned i Komplett Bank for å finansiere investeringen i Monobank. Monobank-emisjonen hadde en tegningskurs 1,25 kroner per aksje.

Skandiabanken prises til fem milliarder

Så mye kan du spare på lavere rente  

Meglertopper også med

Utenom Svindalene, har også topper i Pareto-systemet, som for øvrig var tilrettelegger for Monobank-emisjonen, kjøpt aksjer i banken.

Aksjesjef Arild Hille i Pareto Securities eier gjennom selskapet Emis AS 755.000 aksjer, mens corporate-sjef Petter Dragesund eier 1.898.000 aksjer. Blant de øvrige største aksjonærene i banken er J O Odfjell as, Galtung Døsvigfamilien gjennom selskapet Bara Eiendom og Ya Bank-gründer Svein Lindbak.

LES OGSÅ: Starte bedrift? Dette er fem grunnleggende ting du må vite

LES OGSÅ: Trøndelags yngste milliardær investerer i Snapchat-utfordrer

LES OGSÅ: LO mener Uber og resten av delingsøkonomiens inntog truer det norske velferdssamfunnet

De ble kastet ut av Snapchat

Da bestemte NTNU-gründerne i Gobitech seg for å lage sin egen bildedelings-app.

Appen lar – i likhet med Snapchat – brukerne dele bilder med tekst på. Den avgjørende forskjellen er at den lar flere brukere poste i samme «story». Og nå har gründerne fått Trøndelags yngste milliardær med på laget.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Les mer her.

Ble kastet ut av Snapchat
Da bestemte NTNU-gründerne i Gobitech seg for å lage sin egen bildedelings-app. Nå har de fått Trøndelags yngste milliardær med på laget.
01:19
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.