– Teamet er nummer én for meg. Det er så klart mange analyser man kan gjøre – sitte og studere tall og grafer på skjermer eller prøve å tolke hvordan arbeidsledighetstall i USA slår ut akkurat nå – men jeg synes ikke det er så kult. Jeg synes det er kulere å møte folk, sier Aksel Lund Svindal.

Eksalpinisten og investoren besøker Oslo-kontorene til Investinor. Det statlige investeringsselskapet har nettopp satset 100 millioner kroner på fondet Svindal og gjengen bak gründerfabrikken Norselabs har startet sammen med tidligere Startuplab-sjef Alexander Woxen.

Aksel Lund Svindal har ikke ligget på latsiden siden han la opp som toppidrettsutøver. Her er han i Investinors lokaler i Oslo i forbindelse med at det statlige investeringsselskapet spytter penger inn i investorens nye fond.
Aksel Lund Svindal har ikke ligget på latsiden siden han la opp som toppidrettsutøver. Her er han i Investinors lokaler i Oslo i forbindelse med at det statlige investeringsselskapet spytter penger inn i investorens nye fond. (Foto: Fredrik Solstad)

Svindal utdyper investeringsfilosofien sin:

– Er dette en gjeng som virkelig skal få det til, lurer jeg. Det de skal drive med er selvfølgelig helt essensielt, men har du en god idé og ikke noe team? Helt sjanseløst, sier han.

Vil investere i riktig trener

Både Norselab, Svindal er partner, og Startuplab der Woxen jobbet før, har hittil investert i selskaper i tidlig fase hvor de kunne ta betydelige eierandeler. Når de forener krefter skal de jakte større caser.

Fondet sikter seg inn på oppstartsbedrifter som trenger vekstkapital med investeringer fra 30 millioner kroner og oppover. De planlegger å hente penger frem til mars neste år, men skal allerede nærme seg en halv milliard.

– Vi regner med å lande på vår første investeringsbeslutning før nyttår, sier Svindal som forteller at fondet er i dialog med en håndfull lovende selskaper.

Mandatet er å investere i «industrirelaterte, datadrevne selskaper med en forretningsmodell som tydelig bidrar til bærekraftsmålene».

Statlige Investinor har fra før investert direkte i 70 selskaper. Skal de øke porteføljen noe særlig mer må det skje indirekte. Gjennom syv fond har de penger i ytterligere 300 selskaper.

Måten Svindal og Norselab har fulgt opp sine oppstartsbedrifter på er en viktig årsak til at de nå får ferske penger fra det statlige selskapet.

– Det er ganske stor forskjell på selskapene i porteføljen vår, og vi ser at de beste oppstartsselskapene har et utvidet team rundt seg. Det handler ikke bare om et godt gründer-lag, det trengs gode trenere også. Det er derfor vi investerer i Aksel, sier Investinor-sjef Terje Eidesmo.

Investinor-sjef Terje Eidesmo har stor tro på metodene til det nye fondet. Før han gikkk til det statlige investeringsselskapet var han en av gründerne bak det nå børsnoterte oljeletingsselskapet EMGS.
Investinor-sjef Terje Eidesmo har stor tro på metodene til det nye fondet. Før han gikkk til det statlige investeringsselskapet var han en av gründerne bak det nå børsnoterte oljeletingsselskapet EMGS. (Foto: Fredrik Solstad)

Skal gå løs på «kapitalgapet»

Investorene bak fondet mener norske oppstartsbedrifter står overfor et «kapitalgap»: Det finnes nok investorer og midler for oppstartsbedrifter i helt tidlig fase, og om du er på børs «får du kastet penger etter deg».

Svindal tegner opp en imaginær tidslinje der oppstart er helt til venstre og børs til høyre. Problemet oppstår i midten, der det trengs risikokapital i et visst volum:

– Det som er er rått er at vi har tatt igjen Sverige når det kommer til aktivitet i tidlig fase. Og i høst har det sett ut som det bare er å gå rett på Merkur Market. Men sånn funker ikke verden. De som kommer fra oppstartsfasen og havner i midten her, de har nesten ingen steder å gå. Det er unødvendig vanskelig og tidkrevende å finne penger til å vokse, sier Svindal og peker på tidslinjen.

– Når det ikke finnes nok penger i midten får vi færre selskaper som har potensial til å nå verdenstoppen, enten de skal på børs eller ikke. Vi trenger breddeidretten for å dyrke frem enerne, for å trekke det tilbake til sporten, sier Eidesmo.

Forventer tett oppfølging

Pengene til Svindal og gjengen kommer fra regjeringens krisepakke til oppstarts- og vekstselskaper, der Investinor hentet en ekstra milliard. Selv mener investeringsselskapet at de bør tilføres ytterligere tre milliarder de neste årene.

– Nå forplikter vi oss til hundre millioner til Aksel og gjengen, men vi skulle gjerne tatt større lodd i miljøene som finnes i denne delen av kapitalmarkedet. Vi tror det er viktig å ha store nok eiere til at du får den typen hands on oppfølging som vi venter oss fra fondet, sier Eidesmo.

Svindal selv liker å sitte tett på gründerne han investerer i:

– Kan vi sitte rundt bordet og prate åpent er det et godt tegn. Hvis vi har klart å oppnå den nødvendige tilliten, og vi har avklart forventningene, så kan vi trekke inn det utvidede teamet som har erfaring og kompetanse, sier han.

Savner alpinlandslaget

I tillegg til sterkere investormiljøer ønsker Investinor flere av dem. Svindal bedyrer at han ikke er redd for konkurransen og viser til seriegründer Geir Førres Firda as, som nettopp har tatt teknologiselskapet Airthings på børs. Svindal sitter selv på en eierpost i selskapet gjennom sitt private investeringsselskap A Management.

– Når Geir kommer inn i et selskap tar du ned risikoen i det caset ganske betydelig. Han vet at dette ikke er lett, og han er forberedt på å brette opp ermene og bruke mye tid med selskapet. Det er bare en fordel at vi er flere som jobber med dette, sier han.

Svindals karriere som investor og gründer begynte før han pensjonerte seg som alpinist i 2018. Han dro til Silicon Valley for å lære om teknologibedrifter under et skadeopphold noen år tidligere, og det var her han møtte medgründerne bak Norselab.

Han avviser at han jakter på den gamle spenningen fra utforbakken når han setter penger i risikable investeringer.

– Det er ikke til å legge skjul på at jeg savner å være en del av alpinlandslaget. Men jeg savner folkene og energien mye mer enn å stå på start. Det er nok ikke jaget etter kicket så mye som gleden av å komme i mål sammen som motiverer dette, sier Svindal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.