– Dette er bare veldig moro. Endelig er rekorden slått, sier Oddvar Walle Jensen, nestoren i den heller beskjedne gruppen på omtrent 250 personer med scripofili, altså samling av gamle finansdokumenter og aksjebrev, som lidenskap.

Rekorden for et norsk aksjebrev solgt på auksjon ble satt i 1990. Da et aksjebrev i Røros Kobberverk fra 1824 klubbet for 62.500 kroner inkludert salær. 

Og i 2014 ble et aksjebrev solgt på auksjon i Norge for 73.000 kroner inklder salær - i danske Courantbanken, eller Kiøbenhavnske Assignations-, Vexel- og Laanebanque, Danmarks første seddelutstedende privatbank, datert 1756.

Sjørøveraksje

På lørdagens auksjon i regi av Østlandets Aksjebrev Forening, der Walle Jensen er styreleder, hadde et aksjebrev fra 1808 i Caper-Compagnie, etablert i Christiania i 1808, den høyeste prisantydningen med 20.000 kroner.

Flere fremtredende borgere; mange av dem senere eidsvollsmenn, satset på kapervirksomhet under Napoleonskrigene. I realiteten var dette rent sjørøveri der britiske skip, som året før hadde bombardert København og tvunget danske myndigheter til å utlevere den dansk-norske krigsflåten, var målet. Grunnlovens far, Christian Magnus Falsen, var ifølge historikeren Johan Nicolay Tønnessen en av stifterne av Caper-Compagnie.

Etter en heftig budrunde der en norsk og en tysk budgiver kjempet om dokumentet, endte det med at tyskeren ga opp da nordmannen bød 64.000 kroner pluss salær - tilsammen 73.600 kroner.

Bygdøy-kanal og bankkonkurs

Et aksjebrev i Bygdö Kanaltomter, selskapet etablert i 1899 med en drøm om å knytte sammen Frognerkilen og Bestumkilen, gikk for 12.600 kroner. Flere industrieiere i området, blant dem altså Sam Eyde, som også har signert dokumentet, tok initiativet og bidro med penger til prosjektet som aldri realisert.

Aksjebrev i Arendals Privatbank har betydelig verdi på grunn av bankens spektakulære historie og etterspill. Banksjef Axel Herlofson forsøkte å rømme fra landet da banken gikk over ende i 1886, men ble tatt og dømt til seks års straffarbeid. Konkursen fikk dramatiske følger i landsdelen med et ras av konkurser og arbeidsledighet på over 50 prosent hvorpå det ble tatt initiativ til å stifte Det norske Arbeiderparti ved Ormetjern utenfor Arendal året etter. Lørdag ble et aksjebrev i denne banken solgt for prisantydningen; 7500 kroner.

Og en kvittering fra 1852 for delbetaling av aksjekapital ved etableringen av Norges første jernbane; Christiania-Öjern og Mjösen Jernbane mellom hovedstaden og Eidsvoll, ble solgt for 6100 kroner; det dobbelte av prisantydningen.

Økende interesse

I sum innbrakte lørdagens auksjon 325.000 kroner. Det var 50.000 over den samlede utropsprisen til tross for at flere av de 452 objektene ikke ble solgt.

– Dette viser at interessen for gamle aksjebrev helt klart er økende, mener Oddvar Walle Jensen.

– Særlig merker vi større interesse for de sjeldne og kostbare aksjebrevene. Jeg håper resultatene på denne auksjonen vil føre til at folk tar en skikkelig titt på loft og i kjeller. Jeg er helt sikker på at mange ikke er klar over at de eier svært verdifulle aksjebrev, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Jeg har bokset i 70 år
Birger «Biggen» Olsen (86) har fremdeles kraft i slagene.
02:59
Publisert: