Banknæringens ledere har gjort en altfor dårlig jobb i kampen mot finanskrisen, blir det sagt.

Den britiske storbanken Barclays' toppsjef Bob Diamond har sett seg nødt til å tilby seg å halvere sin bonus for året som gikk, som var satt til 2,7 millioner pund eller nesten 25 millioner kroner. Barclay-gruppens finanssjef Chris Lucas gjør det samme.

På den andre siden av Atlanteren gjorde aksjeeierne i amerikanske Citigroup i uken som gikk åpent opprør mot ledelsen i bankkonsernet. De nektet å godkjenne forslag til nye lønnsavtaler mot konsernets sjef Vikram Pandit og fire andre toppledere.

Etterlyser samsvar

- Denne følelsesladde saken ser ut til å ha utviklet seg fra folkelige protester til press fra aksjeeierne. Utviklingen hos Barclays er en ny bekreftelse fra bankenes side på at det må være mer samsvar mellom avlønning og lønnsomhet, sier analytikeren Richard J. Hunter.

Ifølge den britiske finansavisen Financial Times har Barclays-lederne måttet vise at de evner å kutte kostnader, få orden på utlån til små og mellomstore bedrifter og holde orden på den daglige driften. Dette har ikke vært godt nok for aksjeeierne.

De mener inntjening må være overordnet alle slike saker. De er ifølge Financial Times også harme over at banken avsetter store beløp til oppbygging av egenkapital, uten at det går ut over avlønningen av lederne.

«Stem nei»

Den ledende investorgruppen Pensions & Investment Research Consultants (PIRC) vil ikke gi Bob Diamond noen bonus i det hele tatt. De anbefaler aksjeeierne å stemme nei til en slik utbetaling på generalforsamlingen som holdes fredag denne uken.

Bankledelsen tar hintene som har kommet i overflod den siste tiden.

- Selv om vi må ta hensyn til forholdene i et konkurransepreget market, vil vi sørge for at en større del av inntektene og overskuddet går til aksjeeierne, lover ledelsen i Barclays.

Guy Jubb i investorgruppen Standard Life er glad for dette. Signalene som lederne nå sender ut, viser at press fra aksjeeierne virker og at systemet fungerer slik det skal: I siste omgang er det eierne som bestemmer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.