Kalkulatoren tar hensyn til de spesielle skattereglene som gjelder for aksjefond. Det er avkastningen utover det såkalte skjermingsfradraget som blir skattlagt med 28 prosent. Skjermingsfradraget vil i praksis omtrent halvere skatten med normale forutsetninger.

En krone om 30 år, er ikke det samme som en krone i dag. For å få et riktig bilde av sp#229en, må sluttverdien oppgis i dagens pengeverdi.

Forkl#229 til feltene
Sparebeløp per termin
er kronebeløpet du ønsker å spare per gang.

Antall spareterminer kan være 1, 2, 4 og 12 spareterminer i året.

Antall spareår er hvor lenge sp#229en skal vare.

Årlig inflasjon i spareperioden brukes til å regne om fremtidige pengeverdier til dagens pengeverdi. Det er naturlig å bruke 2,5 prosent fordi dette er styringsmålet til Norges Bank.

Risikofri rente i spareperioden er den avkastningen du kan få uten noen risiko.

Forventet årlig meravkastning er det du forventer at aksjemarkedet skal gi i ekstra avkastning i forhold til risikofri rente. Hvis du tror at aksjefondet vil gjøre det bedre enn markedet, kan du legge inn en høyere meravkastning.

Årlig forvaltningskostnad i aksjefondet: Kostnadene i fondet går til direkte fradrag i fondets avkastning. Hvis fondet gjør det likt med markedet, og har et årlig forvaltningsgebyr på 2 prosent, vil også avkastningen bli 2 prosent dårligere.

 

Sjekk også: Pensjonssparekalkulator

  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.