I dag lanseres indeksfondet Nordnet Superfondet Norge, som skal gi kunder muligheten til å spare kostnadsfritt i aksjefond.

Det norske indeksfondet skal følge utviklingen på de 25 mest omsatte aksjene på Oslo Børs.

Til forskjell fra andre tilsvarende fond som tar mellom 0,2 og 3 prosent i forvaltningskostad, har gratisfondet ingen kjøps- og salgs- eller årlig forvaltningskostnad.

Nordnet lover rett og slett å dekke alle kostnader knyttet til drift av fondet. Er ikke det for godt til å være sant?

- Det er sant. Men jeg forstår at folk blir mistenksomme. Mange er vant til at deler av finansavtaler er skrevet med liten skrift. Det ønsker vi å forandre på, vi vil redefinere finansmarkedet, sier Anders Skar i Nordnet.

Tapsprosjekt

Han bekrefter at fondet er et kalkulert tapsprosjekt, med hensikt å skaffe Nordnet flere kunder gjennom mersalg.

- Vi er åpne om at dette er et markedsføringsprodukt. Vi har valgt å legge penger i et fondsprodukt fremfor å kjøpe salgsplakater og reklameplass, legger han til.

- Betyr det at andelseiere i dette gratisfondet vil bli kontaktet av en selger eller rådgiver?

- Nei, Nordnet er en selvbetjent nettbank - uten rådgivere. Vi tror vil tiltrekke oss mer av kundenes engasjement og ser gode muligheter for mersalg.

Skar legger til at fondet ikke har noen bestemt utløpsdato, og avviser at det vil bli innført gebyrer og avgifter i fremtiden.

- Vi har ingen planer om det. Den eneste begrensningen er maksbeløpet, etter tegningsperioden vil det kun være mulig å handle for 100.000 kroner per dag.

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / SCANPIX
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / SCANPIX (Foto: NTB scanpix)
 

Nyttig grunnprodukt

Professor Jørgen Haug ved NHH mener Nordnets nye gratisfond kan være et godt grunnprodukt, men advarer mot å putte alle sparepengene i det.

- Det er et indeksfond som følger markedet og kan fint inngå som del av en aksjeportefølje. Fondet kan også utgjøre et godt startprodukt for småsparere, men en sofistikert investor vil ikke plassere alle pengene sine her. Da ville de gått glipp av et gunstig forhold mellom kompensasjon og risiko. Det er den største feilen en investor kan gjøre, sier Haug.

Han mener det ideelle for nordmenn er å investere «brorparten» av sparepengene i internasjonale fond. Ønsker du eksponering mot Norge, bør du i tillegg investere i fond som hovedsakelig retter seg mot småbedrifter.

- Noen mener også det er lurt å investere i aksjer hjemme som en ekstra sikkerhet, men det er det ingen som har klart å dokumentere. Derimot er det en veldokumentert sak at småselskapseffekten gir mer avkastning enn de store. Utgjør dette en del av porteføljen din, kan du sikre deg en større andel av likviditetspremien som du ellers ville gått glipp av, utdyper Haug.

Viktig inntekt

KLP er blant Norges største forvaltere av indeksfond, og opererer med ingen tegning- og innløsningshonorar under en million kroner. Forvaltningshonoraret er 0,20%

Ståle Øksnes, administrerende direktør for KLP Fondsforvaltning, mener det er vanskelig å drive fondsvirksomhet uten noen inntekt.

- Skal du drive fondsvirksomhet må du ha en inntekt. Starter du en virksomhet som i utgangspunktet skal være tapsprosjekt, tror jeg det vil ødelegge for deg på sikt. Det sunneste og ansvarligste er å drive god forretning og ta lave honorarer, mener Øksnes.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.