- De fleste aksjonærer er menn over 60 år, men i urolige tider er det kvinnen som er den «beste aksjonæren». Hun tenker langsiktig og velger selskaper som har levert over tid. Menn tar mer risiko som kan bety mer avkastning, men det kan også bety større tap, sier Lene M. Refvik, leder i AksjeNorge.

Til sammenligning har norske sparere 1,68 millioner fondskontoer, ifølge Verdipapirfondenes forening.

Gjennomsnittsinvesteringen per aksjeeier var  210 000 kroner ved utgangen av 2015, opp fra 174 000 kroner året før. 

Følg utviklingen på børsene på DN Investor

Mann + 60 sparer i aksjer

Aksjesparingen domineres  av menn. I utgangen av 2015 var 242 196 av de private aksjonærene menn, mens 108 710 av de var kvinner. Det fleste aksjonærer er eldre menn mellom 60-80 år etterfulgt av kvinnene i samme aldersgruppe.

 

Tenker langsiktig

Til tross for at menn dominerer statistikken over private aksjesparere,  er det ifølge AksjeNorge kvinnene som har den beste tilnærmingen til aksjesparing. Refvik sier beste aksjonærene blant privatpersoner har vist seg å være de som tenker langsiktig og satser på store gode selskaper over tid.

- Mange ser ut til å være klar over dette og velger dermed å ri ut stormen i nedgangstider. Dessverre er det også de som ender opp med å kjøpe på topp og selge på bunn. Det å prøve å “time” markedet etter kortsiktige svingninger er sjeldent en suksess oppskrift for deg og meg, sier hun.

- AksjeNorge er i full gang med en nasjonal kartlegging av finansiell forståelse i regi av OECDs internasjonale nettverk INFE. Her har også nordmenns vaner rundt aksjeinvesteringer blitt kartlagt.  -På spørsmålet om hvor lang tidshorisont personene hadde for sine investeringer svarte 70 prosent av kvinnene at de ville eie sine aksjer i 5 år eller mer, mot 50 prosent av mennene, sier Refvik.

 

Les også:

Oljeprisen under 30 dollar fatet igjen

Får konseptstudie i Barentshavet

Asia i dag: Nådeløse motvinder rammer Asia

Se DNtv:  DNs nye sider for markedsinformasjon gjør 40 millioner kalkulasjoner hver dag

 

DNs nye sider for markedsinformasjon gjør 40 millioner kalkulasjoner hver dag
Her kan du få overblikk og oppleve nye sammenhenger. Vår finansjournalist Marte Ramuz Eriksen guider deg gjennom sidene.
04:01
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.