Tirsdag lanseres en ny løsning som gjør det mulig for privatpersoner å etablere en månedlig sparing i inntil fem aksjer, som med andre ord vil bygge opp en liten privat portefølje av børsnoterte aksjer. Det er AksjeNorge, VPS og DNB Markets som står bak den nye løsningen for individuell porteføljesparing.

VPS tilbyr løsningen til verdipapirforetakene, i første omgang DNB, slik at de kan levere tilbudet til kundene.

- Vi har lenge har ønsket å gjøre det mulig for publikum å spare mer effektivt i aksjer. Nå kan vanlige private sparere lage sin egen portefølje, på samme måte som aksjefond. VPS har utviklet en plattform som gjør det mulig å spare månedlig i enkeltaksjer, sier Aksje Norge-leder John Petter Tollefsen.

Tollefsen tror dette vil gjøre aksjemarkedet tilgjengelig for flere. Kostnaden vil være slik at det ikke er dyrere enn om du hadde kjøpt alle aksjene en gang i året.

- Vi ønsker å møte kritikken for hvordan private sparer i aksjer i dag med høy risiko. Nå kan du hver måned kjøpe inntil fem aksjer blant OBX-selskapene. Slik det er nå, eier nordmenn i snitt bare to selskaper. Det gir unødvendig høy risiko, selv i aksjemarkedet, sier han.

"Greit for svært mange"

Med den nye aksjesparingen kan du spare minimum 1.000 kroner i måneden og maksimum 10.000 kroner.

- Det er greit for svært mange, egentlig. Du kan velge hvor mange aksjer du vil ha, du kan ha to eller tre for den saks skyld. Du kan også velge tre eller fire enkeltaksjer, og ha OBX-indeksen som den femte "aksjen", som gir deg en bred portefølje.

Det er ikke lagt opp til at du kan selge enkeltaksjer underveis, det kan gjøres via ordinære kanaler for dette.

Kari Ann Egeland, i VPS, forklarer at det ikke er lagt opp til at du kan selge enkeltaksjer underveis, men du kan endre avtalen ved for eksempel å stoppe sparingen i en aksje, og legge til en annen. Du kan også selge hele porteføljen.

Tollefsen mener markedsføringen av aksjesparing nå vil bli mer tilgjengelig for folk.

-Nå vil alle som kan snakke til publikum om aksjesparing fortelle om muligheten til å lage en egen portefølje. Fortelle hvilke aksjer man kan ha og hvilke som er tilgjengelige, sier han.

Handelen kan starte opp fra tirsdag. Tollefsen vektlegger at det er en vanskelig teknisk oppgave å legge til rette for slik sparing.

- Det har krevd stor innsats fra VPS og DNB Markets, og er sannsynligvis ikke noen stor business for de som gjør det mulig. Men det er publikumsvennlig, legger han til.

Les også: Stordalen og Ringnes i rettssak om 1,6 milliarder

– Er du virkelig seriøs?

  - Må omstille økonomien hvis oljeprisen forblir lav