Torsdag ble det kjent at Oslo Børs har gitt selskapet Oxxy Group en bot, et overtredelsesgebyr, på én million kroner.

Børsen mener selskapet ikke opplyste tilstrekkelig om rettigheter til kjøp av aksjer som de største aksjonærene i selskapet hadde i forbindelse med opptak på Merkur Market, lavterskel-markedsplassen som Oslo Børs har opprettet. De manglende opplysningene representerer brudd på børsreglene, mener Oslo Børs.

– Dette er ikke bra, ikke bra, sier økonomiprofessor Thore Johnsen (69) ved NHH når han hører hva som er grunnen til millionboten til selskapet.

Han advarte i januar i år mot Oslo Børs' nye markedsplass Merkur Markets. Han mente umodne selskaper på børs ville kunne svekke Oslo Børs sitt renomme.

– Det skapes ikke innovasjon av å legge selskaper uforberedt på Børsen - det skaper skandaler, sa Johnsen.

«Veldig alvorlig»

Det som har skjedd i dette tilfellet er følgende:

De største aksjonærene hadde gitt Oxxy Group et forskudd. Dette forskuddet kunne gjøres opp i aksjer, noe som selskapet opplyste om hadde skjedd i en melding til børsen i april – fire måneder etter noteringen.

Aksjonærene fikk seks millioner aksjer til snittkurs 53 øre da forskuddet ble gjort opp. Konverteringen av forskuddet til aksjer økte antallet utestående aksjer med hele 230 prosent. Da øvrige aksjonærene fikk sine eierandeler kraftig vannet ut. Kursen på 53 øre representerte en rabatt på hele 98 prosent på markedskursen.

«Oslo Børs ser svært alvorlig på Oxxy Groups brudd på bestemmelsene for Merkur Market, noe som reflekteres i gebyrets størrelse. Det har vært vurdert å stryke selskapets aksjer fra handel, men etter en samlet vurdering ble det besluttet å ilegge maksimalt overtredelsesgebyr. Ved nye brudd på Merkur Market regelverket vil det bli lagt betydelig vekt på denne saken når det skal vurderes om selskapets aksjer vil være egnet for videre handel på markedsplassen», skriver Oslo Børs i en melding.

– Vi ser veldig alvorlig på dette, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase.

Solgte først

De to som fikk den lukrative avtalen var gründerne og ledelsen i selskapet, sjefen Dimitar Dimitrov og styreleder Lars Christian Beitnes’ selskap The White November Fund. Beitnes besvarte ikke DNs henvendelser torsdag, mens Dimitrov skriver i en epost at selskapet vil kommentere vedtaket i en melding til Oslo Børs.

Drøyt tre uker før hans selskap fikk kjøpe aksjene billig, solgte Beitnes’ selskap 430.000 aksjer i Oxxy Group til 31 kroner, tilsvarende 13,3 millioner kroner. Salget første til at eierandelen i Oxxy ble redusert fra 45 til 28 prosent. The White November Fund kunne siden øke sin eierandel til 55 prosent takket være den omstridte aksjeavtalen.

Dimitrov eier 38 prosent, ifølge børsmeldinger.

Oxxy Group innrømmet i en melding i juli at det var utilstrekkelig informasjon om storaksjonærenes aksjeavtale, og tilbød øvrige aksjonærer å kjøpe nye aksjer. Det endte med at nær én million nye aksjer ble kjøpt til kurs 1,50 kroner, ifølge en melding fra selskapet mandag denne uken.

- Hadde ikke fortalt det til naboen

NHH-professor Johsen mener at tilfellet med Oxxy Group er med på å bekrefte det han advarte mot tidligere i år.

– De nye aksjonærene får ikke informasjon om at de vil bli utvannet, og det er tragisk. Og så må de være med å dekke en bot for at de i realiteten har betalt for høy pris. Det blir jo å strø salt i såret, sier Johnsen.

Og fortsetter:

– Hadde jeg vært ny aksjonær i selskapet, hadde jeg ikke fortalt det til naboen.

– Selv de beste selskap kan komme i skade for å holde ting tilbake, men det er helt klart større sannsynlighet for at det vil skje ved denne børsen. Delvis fordi det er en mindre regulert børs, delvis fordi dette er oppstartsselskaper med tunge aksjonærer på innsiden.

Innsideaksjonærene og nye aksjonærer vil fort ha motstridende interesser, ifølge Johnsen, fordi de gamle aksjonærene vil selge seg ut til høyest mulig pris, mens de nye vil inn til lavest mulig pris.

– Man må jo spørre hva prospektkontrollen gjorde, og hvordan den er, sier Johnsen.

- Mindre omfattende opptaksprosess

Svaret fra kommunikasjonssjef Geir Harald Aase (46) ved Oslo Børs er at «på Merkur Markets er det ikke prospektkontroll».

– Man går gjennom et opptaksdokument, og det er en mindre omfattende opptaksprosess, sier han.

– Er det høyere sannsynlig for denne type hendelser på Merkur Markets, som Johnsen hevder?

– Nei, hvorfor skulle det være det. Johnsen har rett i at Merkur Markets er mindre regulert, men når det gjelder offentliggjøring av vesentlig informasjon så er det ingen forskjell, sier Aase.

Da Merkur Markets åpnet i januar kalte Johnsen børsen en henvendelse til «uprofesjonelle [investorer] som tilfeldigvis har penger, men mindre innsikt».

– Vi har heller ikke lagt skjul på at det knytter seg en større usikkerhet til selskapene på Merkur Markets enn på Oslo Børs. Men usikkerheten er hovedsakelig kommersiell risiko, ikke regulatorisk, svarer Aase.

– Hva går inn i «den samlede vurderingen» om å ikke styrke selskapet?

– I det så ligger det at de fleste investorer vil være interessert i at aksjen fortsatt kan handles. Det er et veldig alvorlig skritt å stryke et selskap fra handel. Hva som er best for aksjonærfellesskapet har vært en viktig del av den samlede vurderingen, sier Aase.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Oljeprisen stiger over 50 dollar fatet

- I dag har vi nådd en balanse. Det er en milepæl

- Det blir et tema hvis oljeprisen faller under 40 dollar  

Anbefalt fra DNtv:

Slik fanget han alle pokémonene
Nick Johnson fra New York ble i begynnelsen av måneden den første i verden har fanget dem alle. I hvertfall alle de 145 pokémonene som så langt er tilgjengelig i mobilspillet Pokémon Go.
01:06
Publisert:

-En bil for Victoria Beckham
DN har prøvekjørt den takløse versjonen av Range Rover Evoque. Se de spektakulære drone-bildene!
01:34
Publisert:

Jappesignal: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.