Etter åpningen av amerikanske børser tirsdag, er ikke lenger teknologiselskapet Apple verdens største.

Følg markedet på nye DN Investor her!

Etter et bedre enn ventet resultat mandag blir teknologiselskapet Googles morselskap, Alphabet, verdens største selskap målt i markedsverdi. I etterbørshandelen ble aksjen verdsatt selskapet til over 550 milliarder dollar, mot Apples 535 milliarder dollar.

BAKGRUNN: Google knaller til

Dersom du vurderer selskap etter markedsverdien på aksjene, har Apple lenge vært suverent størst. Det var ikke før selskapet meldte om svakere vekst i salg av smarttelefoner at aksjen fikk Asia i dag: Storhetstiden over for smarttelefoner , og nå blir forbigått.

Men dersom du måler et selskap etter den reelle selskapsverdien, og ikke verdien på aksjene, har Apple allerede blitt skjøvet av tronen.

- Dramatisk skifte

Apple har over 200 milliarder dollar i kontanter og eiendeler, og gjeld på 63 milliarder dollar. Når kontantbeholdningen trekkes ut, og gjelden i selskapet legges til, kommer man frem til selskapets reelle verdi, såkalt «enterprise value».

Den verdien er tirsdag 382 milliarder dollar, mot Alphabets 450 milliarder dollar.

Den store forskjellen kommer hovedsakelig av at Alphabet sitter på langt mindre kontanter enn Apple.

- Dette er et dramatisk skifte på kort tid, sier Nordeas sjefanalytiker Michael Borre til DN. Han har fulgt Apple lenge.

I tredje kvartal 2015 var Alphabets selskapsverdi 366 milliarder dollar.

Spår svakere Apple-vekst

Det er smarttelefoner som er Apples hovedinntektskilde, og den globale etterspørselsveksten etter disse har flatet ut det siste året. Annonser på internett, som er markedet Google dominerer, er derimot fortsatt i eksplosiv vekst.

- Hovedgrunnen til at Apple blir tatt igjen på begge fronter er at Google fortsatt er et vekstselskap. Stadig flere reklamemidler går fra tradisjonelle medier til nettet. Samtidig er det ikke er mye vekst igjen for Apple i smarttelefon-markedet, sier Borre.

Etter en større restrukturering i fjor ble Google erstattet med Alphabet. Tidligere var både søkemotoren Google, videonettstedet Youtube og andre satsingsområdet lagt under Google, men er nå skilt ut som egne selskaper under Alphabet. Google omfatter nå i hovedsak søkemotoren og reklametjenester på nett.

BAKGRUNN: Selskapet bak verdens største søkemotor skal hete Alphabet

- Dette skiftet har vær svært fordelaktig for selskapet, ettersom det gir mer åpenhet rundt hvor mye sleskapet faktisk tjener og bruker i de forskjellige satsingsområdene, sier Borre.

Kan forbigås av «IT-dinosaur»

For bare noen måneder siden var Apple det ubestridt største børsnoterte selskapet i verden. Nå har Alphabet vokst forbi, samtidig som den gamle teknologikjempen Microsoft ligger an til å dytte Apple ned på en tredjeplass.

Microsoft har en aksjeverdi på 433 milliarder dollar, kontanter og eiendeler verdt 103 milliarder dollar og samlet gjeld på 44 milliarder. Det gir en selskapsverdi på 375 milliarder dollar, syv milliarder under Apple.

- At Microsoft er så nær å ta over Apple, er et imponerende comeback av selskapet som lenge var sett på som «it-bransjens dinosaur», sier Borre.

Følg markedet på DN Investor HER

Les også: Dette har Telenor betalt tre milliarder kroner for

- Dette er en krise for norsk økonomi  

Taper to millioner kroner dagen  

Se DN Tv: - I tider som dette at man blir satt på prøve
- I tider som dette at man blir satt på prøve
Det blir litt roping ved meglerbordet, erkjenner aksjesjef Marius Aaserud i Handelsbanken Capital Markets.
00:57 Min
Publisert:

 

 

 

 

 

 

 


 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.