Tirsdag ble det kjent at eiertrioen bak Skagen-fondene vurderer å selge forvaltningsselskapet. Samtidig ble det kjent at både daglig leder Harald Espedal og stjerneforvalter Kristian Falnes forlater fondet for å forvalte sitt eget pund.

-Skagen-fondene har i motsetning til de andre fondene valgt å profilere sine stjerneforvaltere voldsomt. Når du velger å profilere enkeltpersoner så sterkt, vil du oppleve turbulens når disse profilerte menneskene forlater skuta, sier Agne Bergo, daglig leder i det uavhengige rådgivningsselskapet Pengedoktoren.

Rådgivningsselskapet Gabler anbefaler nå sine kunder å vurdere andre forvaltere. Bergo anbefaler å holde an en stund til.

- Går du inn i et aksjefond, har du per definisjon langsiktig tidshorisont.  Jeg synes det er riktig å vente til støvet har lagt seg og så foreta en vurdering. Man må se på resten av teamet, hvordan de leverer, før man velger å handle.  Følg nøye med kursen, men vent å se, sier Bergo.

Hun viser til at det ikke er første gang en stjerneforvalter skaper turbulens når han forlater Skagen. Det samme skjedde da Filip Weintraub i 2009 sluttet som forvalter av Skagen Global etter ni år med svært god avkastning for fondet for å etablere et hedgefond.

-Mange mente Skagen Global var identisk med Filip Weintraub da han var stjerneforvalter. Så gikk da også kursen ned da han sluttet, før den gikk opp igjen. Min spådom er at det samme vil skje nå. Jeg tror ikke kursen på et så stort fond som Skagen Global er personavhengig, sier Bergo.

Weintraubs hedgefond ble ikke noen suksess, og han kommer nå tilbake igjen til Skagen.

-Jeg tror nok personeffekten er mye mindre enn det personene selv tror. En blir kanskje litt full av seg selv når en blir veldig profilert. Det er mulig effekten er mindre enn Skagen også tror, sier Bergo.

 

økt risiko

Førsteamanuensis i økonomi Trond Døskeland ved NHH tror derimot at enkeltpersoner kan være ganske avgjørende for et fond.

- Går du for aktivt forvaltede fond, ønsker du en tjeneste utover meravkastningen ved å ha pengene i banken, og det er å slå markedet. Da er du avhengig av kompetansen til de som skal hjelpe deg å slå markedet, men du er også mer utsatt for at det skal skje noe med det miljøet som forvalter, slik det skjer i Skagen nå. Det slipper du i indeksfond, mener Døskeland.

Han anbefaler i likhet med Bergo å holde hodet kaldt en stund ved slike omveltninger.

-Jeg hadde nok ikke anbefalt å gjøre noe forhastet, men hatt et ekstra øye på pengene, sier Døskeland.

Riskoen ved å ha pengene i  fond som Skagen øker imidlertid ved denne type utskiftninger, mener han.

-Risikoen i forbindelse med Skagen har jo helt klart økt. Spørsmålet er om de klarer å videreformidle strategien til en ny forvalter eller ikke, sier han.

 

Under lupen

Etter endringene i Skagen-fondene, dropper rådgivningsselskapet Morningstar inntil videre rating av Skagen Kon-Tiki, Skagen Global og Skagen Vekst. Fondene hadde tidligere henholdsvis ratingene gull, sølv og nøytral.

- Vi setter fondene ”under vurdering” frem til vi får gått grundig gjennom de signifikante endringene som ble annonsert i går, sier redaktør og analytiker Thomas Furuseth i Morningstar.

Han mener endringene legger til et lag med usikkerhet, selv om han legger merke til at Skagen ønsker at selskapet fortsatt skal ha en uavhengig eierskapsstruktur.

- Man må trekke seg tilbake og vurdere hva som skjer ved slike endringer. Vi må snakke med Skagen og forvalterne før vi gjør oss opp en mening, sier Furuseth.

- Hva skjer vanligvis når en stjerneforvalter forlater et fond?

- Noen forvaltere har et stort team bak seg, slik at det har lite å si om én slutter. I andre fond, hvor det er én sentral skikkelse, kan det hende vi endrer anbefalingene, sier Furuseth.

Hvis man får en ny forvalter som endrer måten det er investert på og det blir store endringer i porteføljen kan det bli endringer i avkastningen, påpeker Furuseth.

- Er det vanlig at investorer og sparere følger etter en forvalter som slutter?

- I visse tilfeller. Spesielt hvis det er snakk om en stjerneforvalter som går fra et fond til et annet eller starter et eget fond, sier Furuseth. 

I september forlot gründer og toppsjef Bill Gross (70) brått en av verdens største obligasjonsforvaltere, California-baserte Pacific Investment Management Co. (Pimco), for å starte som forvalter hos konkurrent Janus Capital Group.

- I løpet av to måneder har det nå forsvunnet nesten 50 milliarder dollar fra fondet Gross forvaltet. Men det ser ikke ut til at pengene fulgte etter ham til det nye fondet. Det virker som pengene er plassert andre steder, sier Furuseth.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.